Støre om statsbudsjettet: – Norge skal fortsette å eksportere strøm til Europa, selv om det vil gå utover nordmenns økonomi

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 13. september 2022 | 12:20

Statsministeren advarer om at det nye statsbudsjettet vil skuffe mange.

Krisetiden Norge er inne i, får skylden for det Støre anser som helt nødvendig, å stramme kraftig inn.

– Norge skal komme gjennom dette. Og vi skal ha stå fast på det som er kjerneverdier for Ap, for dette regjeringsprosjektet og for LO. Vi skal være tro mot vanlige arbeidsfolks interesser. Det handler om trygghet for velferd, trygghet for økonomi og trygghet for arbeid. Nå får vi dårlige målinger. Det må vi stå i. Og det gjør vi, for vi vet at vi må gjøre de riktige tingene over tid og tror at da vil folk kjenne igjen politikken som rettferdig og omfordelende, sier Støre til Dagbladet.

Statsministeren understreker at han ikke vil sløse med pengene slik han mener Solberg- regjeringen gjorde.

– Mange vil bli skuffet over satsinger som må vente. Men den største utfordringen nå er risikoen for at renta skyter i været. Utgifter til lån gjør størst innhogg i økonomien til de fleste familier. Derfor er det så viktig med et statsbudsjett der vi ikke bruker for mye penger, slik det har vært gjort under Solberg-regjeringen, sier Støre.

«Nå er det vanlige folks tur» lovet Ap, godt hjulpet av LO, gjennom valgkampen i 2021.

Så sent som i vår lovet finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at folk med inntekter under 750 000 kroner skulle få mer igjen i lommeboka.

Les også: Nå blir strømmen dyr også i nord

Men det var da. Nå er budskapet et annet. 

Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier nå at \statsbudsjettet blir trangt, det vil si at det kommer med mange og store innsparinger. Løfter fra Hurdalsplattformen settes på vent, og mange vanlige folk kan bli nødt til å stramme inn.

De lover at de rike skal betale mer skatt slik at de med middels og lav inntekt skal få slippe noe billigere unna.

– I en situasjon der prisene stiger i hele den vestlige verden, som det gjør nå, får det konsekvenser for folks kjøpekraft. Det er det ingen tvil om. Mange har fått svekket sin kjøpekraft det siste året. Det må vi være ærlige på. Da må vi, som vi lover i Hurdalsplattformen, beskytte de med middels og lav lønn. Skattelettelser skal komme der, og ikke for de som tjener mer. Og vi skal ta vare på de grunnleggende velferdstjenestene, sier de to.

Statsministeren lover også at Norge skal fortsette å eksportere strøm til Europa, selv om det vil gå utover nordmenns økonomi.

– Vi har en full angrepskrig i Ukraina, og vi ha en omfattende energikrise i Europa, med bortfall av russisk gass. Europa stoler på at Norge er en sikker leverandør, og vi skal ta vårt ansvar. Men situasjonen får omfattende konsekvenser for økonomien, sier Støre.

Une Bastholm: – Norge må umiddelbart innføre EUs fjerde energipakke

 

mest lest