Nå blir strømmen dyr også i nord

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 13. september 2022 | 04:32

I går var strømprisen nær 5 kroner kilowatt-timen nord for Dovre.

Nå må folk også nord i landet forberede seg på skyhøye strømpriser, skriver Klassekampen.

Det skal være flere faktorer til at dette skjer nå, men en grunn stikker seg spesielt ut.

– En del av årsaken er at overføringskapasiteten i Sverige har bedret seg, sier Berit Tennbakk, energianalytiker på kraftmarkeder i Thelma consulting.

Hun forklarer at de store prisforskjellene mellom nord og sør i stor grad skyldes flaskehalser i strømnettet både i Norge og Sverige som hindrer at overskudd av kraften kan sendes sørover.

Til de som dermed håpet på billigere strøm i sør, så har kraftanalytikeren dårlig nytt.

– Ja. At prisen spretter opp nå, viser at det ikke skal mye til før flaskehalsene løsner. Det er mange som har sagt at større overføringskapasitet først og fremst vil gi høyere priser i nord, men ha liten betydning for prisene i sør. Det er det vi ser nå, sier Tennbakk.

Les også: Une Bastholm: – Norge må umiddelbart innføre EUs fjerde energipakke

Enn så lenge mener hun imidlertid at det er usannsynlig at prisen i nord vil stabilisere seg på samme ekstreme nivå som i sør.

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, mener derimot at mindre vann i magasinene, kombinert med lite vind i Sverige og høyere strømforbruk grunnet fallende temperaturer, forklarer ekstremprisene i går.

– Det blir mer volatile priser framover. At man gikk veldig høyt i går, er nok en forbigående sak, men det kan komme tilbake når forbruket går opp og vinden forsvinner igjen, sier Lilleholt.

På litt lengre sikt forventer han likevel vedvarende høyere priser i nord.

– Vi forventer at prisene over tid skal bli vesentlig likere de sørnorske. I løpet av to-tre år forventer vi at de skal bli en krone kilowatt-timen, sier Lilleholt.

Er Norge blitt et kakistokrati?

mest lest