Kulturhuset stopper foredrag avholdt av angrere

Avatar photo
Publisert 18. september 2023 | 15:02

Aleksander Linkowski (30) og Emilie Köhler (29) får ikke holde foredrag på Kulturhuset i Oslo om at de angrer kjønnsbekreftende behandling.

Kulturhuset kom først med krav om at arrangementet også måtte inkludere en som er fornøyd med kjønnsbekreftende behandling. Nå har de avlyst foredraget.

– Det er tragisk at de vil sensurere visse erfaringer. Det ser ut som vårt perspektiv ikke er ønsket, og at bare er vellykkede historier om transisjon som skal få komme frem, sier Emilie Köhler.

Det er Kvinneaktivistene i Oslo som arrangerer foredraget. Det sier til VG at de opplever avlysningen som respektløst overfor de to inviterte, og at de stiller seg undrende til Kulturhusets innblanding i arrangementets innhold.

– Selvsagt finnes folk med en vellykket historie, men dette er ingen debatt. Vi har invitert to personer til å dele sine personlige historier, sier Natalie Roshauw til VG.

– Å sette opp folk som er fornøyde med sin behandling, opp mot folk som opplever å ha gjort sitt livs verste valg, blir helt feil, sier Sonia Arisland fra Kvinneaktivistene til VG.

Se også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte

Nå er det bestemt at arrangementet i stedet skal avholdes på Sentralen kommende lørdag.

Linkowski og Köhler skal snakke om detransisjon, som handler om å avbryte eller reversere behandling som skal gi vedkommende et kjønnsuttrykk som ligner det motsatte kjønn.

iNyheter skrev om Linkowskis historie i mai. Etter at han kom i kontakt med transmiljøet på nett i ungdomsårene, fant han ut at han ville undergå et «kjønnsskifte». Etter å ha undergått underlivsbehandling, begynte han å angre. I dag lever han med et mannlig kjønnsuttrykk igjen.

– Sensurer er urettferdig

Kulturhuset begrunner sin avgjørelse om å kansellere foredraget med at de vil ha en mer nyansert samtale. Derfor krever de at en person som har hatt en vellykket transisjon må få delta.

– Som en åpen og inkluderende arena for alle, ønsker vi bare å sikre at alle våre åpne arrangementer oppleves som balanserte av vårt mangfoldige kundegrunnlag, forteller Kulturhusets markedsføringssjef Joao Harrison til VG.

Linkowski sier han opplever Kulturhusets avgjørelse som dobbeltmoralsk:

– Jeg tviler på om de hadde kansellert hvis det var kun transpersoner som skulle uttale seg der. Ingen hadde sagt at de trenger en detrans-stemme for å balansere dette her, sier han til VG.

Les også: Rikshospitalet: – Det er ikke tvil om at det er for mange som angrer

Köhler opplever sensuren som urettferdig mot de som sliter med kjønnsdysfori.

– For folk som kanskje sitter på kanten og vurderer kjønnsbehandling er det viktig å ha så mye kunnskap og erfaring som mulig slik at de kan ta riktig avgjørelse.

Hun frykter at gruppen med angrere skal bli større.

– For de som ikke tror det når jeg sier at gruppen vår vokser i rasende fart, er dette et utmerket eksempel på hvorfor du ikke hører om det. De av oss som har hatt en dårlig erfaring med transisjon føler oss ikke velkommen til å snakke åpent om det.

Köhler opplever at angrere kan bli sett på som en «fare» mot transpersoner.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå det på annen måte enn at det blir sett på som noe farlig at vi skal komme og fortelle om hvordan transisjon har vært for oss, sier hun.

mest lest