Edward Snowden langer knallhardt ut mot ny norsk e-tjenestelov

Avatar photo
Publisert 18. oktober 2022 | 22:17

I en rekke Twitter-meldinger skrevet på Norsk, advarer Edward Snowden mot forslaget om en ny, norsk e-tjenestelov.

Edward Snowden er en tidligere amerikansk IT-tekniker og varsler som lekket graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til The Guardian og The Washington Post i juni 2013.

Siden da har Snowden levd under politisk asyl i Russland.

twitter langer Snowden knallhardt ut mot forslaget til en ny e-tjenestelov her i Norge. Meldingene hans kommenterer på en kronikk publisert av NRK som advarer mot en ny e-tjenestelov.

Kronikken er skrevet av visepresidenten i fagforeningen Tekna, Elisabeth Haugsbø, og styremedlem i Tekna, Inge Harkestad. Innledningsvis i kronikken skriver de dette:

«Den nye e-tjenesteloven legger opp til en digital masseovervåkning som savner sidestykke i norsk historie.

Etterretningstjenesten skal nå lage et system for å samle inn informasjon om nærmest all digital kommunikasjon i Norge. Dette inkluderer meldinger du sender på e-post eller i apper, telefonsamtalene dine og mye, mye mer. Det har ingenting å si om du har gjort noe mistenkelig eller ikke.»

Edward Snowden reagerer kraftig på forslaget, og sier Norge styres av Amerikanske hender.

Forslaget er en forbrytelse

– Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert som Norge noen gang frivillig ville omfavne infrastrukturen for slik masseovervåking. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen, skriver Snowden på Twitter.

Videre skriver han:

«Hovedpoenget er at Norge ikke trenger et slikt system, og ikke kan få noen nasjonal fordel av det. Dette forslaget eksisterer helt til fordel for utenlandske «etterretningspartnere,» som vil Norge for å lappe hull (opprinnelig «sak for sak») i et globalt system med masseovervåkning.»

Til slutt skriver Snowden:

«Spør deg selv: Hvem vil virkelig ha dette systemet? Er de til og med norsk? Nei, dette er et tilfelle av amerikanske hender som skriver med en norsk penn. Det er et brudd på suvereniteten – offentlig og privat. Beskytt rettighetene dine, ellers mister du dem som alle andre.»

Lars Thorsen i SIAN har blitt dømt til fengselsstraff

mest lest