«Putins kokk» advarer mot russisk borgerkrig

Avatar photo
Publisert 18. oktober 2022 | 16:10

Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk», er leder for den paramilitære Wagnergruppen. Nå advarer han Putin mot borgerkrig.

I sin siste oppdatering fra krigen i Ukraina skriver Institute for the Study of War (ISW) at den russisk-kontrollerte Wagnergruppens Jevgenij Prigozjin, fortsatt skal være misfornøyd med hvordan krigen utvikler seg.

Han har også tidligere kritisert den russiske krigføringen, som han har hevdet er lite effektiv og preget av inkompetanse på ledelsesnivå.

Prigozjin er også blitt peket ut som en mulig arvtaker dersom Putin-regimet skulle falle, ifølge ABC Nyheter.

Prigozjin skal også ha kommentert skyteepisoden på en skytebane i Belgorod hvor nærmere 30 mobiliserte soldater ble drept av en medsoldat. ABC Nyheter skriver at med dette skal Wagner-lederen ha gitt signaler om at «det for tiden pågår en stille borgerkrig i Russland».

Les også: Postmodernismens falitt

ISW skriver også at mange soldater fra den russiske landsbygda er kommet hjem i kister. Dette skal ha ført til økte spenninger mellom periferi og mer urbane strøk i Russland.

Institutten har tidligere påpekt at den etnisk skjeve rekrutteringen til krigen mot Ukraina på sikt vil kunne være en intern trussel:

«Etniske minoriteter som har blitt tvunget til å kjempe en krig definert av russiske imperiale mål, og formet av russisk-ortodoks nasjonalisme, vil sannsynligvis fortsette å føle fremmedgjøring, noe som vil skape misnøye og føre til motstand.»

Wagnergruppen er en stor aktør i krigen

Wagnergruppen antas å bestå av rundt 5.000 leiesoldater. Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik. Leiesoldatene er anklaget for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.

Under Russlands angrepskrig mot Ukraina skal gruppen ha mistet mange soldater i harde trefninger med ukrainske styrker.

Wagner har også engasjert seg i rekrutteringen av innsatte i russiske fengsler. De har fått løfte amnesti dersom de binder seg til seks måneders tjeneste ved fronten. Samtidig blir de truet med drap dersom de overgir seg eller deserterer.

Forskere skal ha utviklet corona-variant med 80% dødelighet

mest lest