Enige om Fosen-avtale

Avatar photo
Publisert 18. desember 2023 | 18:39

Vindturbinene blir stående.

Reindriften til seks sørsamiske familier i to reindriftslag er berørt av to vindkraftanlegg på Fosen i Trøndelag. Olje- og energidepartementet tok i april initiativ til en meklingsprosess mellom Sør-Fosen sijte og Fosen Vind.

Meklingen har nå resultert i at det inngås en minnelig avtale mellom partene, opplyser Olje- og energidepartementet.

Selv om høyesterett slo fast at å tillate vindkraftanleggene var et brudd på samiske rettigheter, og at utbyggingen kan true reindriftsnæringens eksistens på Fosen, er det nå bestemt at det ikke er grunnlag for å iverksette en omgjøring av konsesjonsvedtaket til Storheia vindkraftverk.

Avtalen som nå er inngått innebærer etter partenes og departementets vurdering at det ikke foreligger en krenkelse av artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

– Avtalen gir forutsigbarhet og sikrer reindriften på Sør-Fosen i generasjoner. Gjennom avtalen er vi sikret tilleggsareal og vetorett på videre vindkraft etter endt konsesjonstid, sier Sijte-leder Leif Arne Jåma om avtalen.

Han synes det er godt å få en avslutning på en årelang og uforutsigbar situasjon.

Det er foreløpig ikke oppnådd enighet i meklingene på Nord-Fosen mellom Nord-Fosen siida, som er det andre berørte reindriftslaget, og Roan Vind.

mest lest