Nord-Korea: Testet rakett som skal kunne nå hele USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. desember 2023 | 05:36

Nord-Korea avfyrte en ICBM-missil på mandag med en rekkevidde som kan nå hvor som helst i USA, ifølge japanske myndigheter.

Det skriver Reuters.

ICBM-missilet har en flyrekkevidde på mer enn 15 000 km, noe som betyr at det kan nå hvor som helst i Japan og fastlandet i USA, sa Japans parlamentariske viseminister for forsvar Shingo Miyake.

Forrige uke kom det advarsler fra Sør-Korea om at Nord-Korea kunne være klar til å avfyre et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM). Stabssjefer i Seoul opplyste at mandagens missil ble skutt fra et område nær Pyongyang, hovedstaden, og fløy omtrent 1000 km mot havet utenfor den nordlige østkysten.

Ifølge Japans forsvarsdepartement varte missilflyvningen i 73 minutter, rett under den 74 minutter lange flyvningen av et ICBM fra Nord-Korea som ble skutt opp i juli. Det rapporteres at missilet nådde en maksimal høyde på over 6000 km før det falt i havet vest for Hokkaido, utenfor Japans eksklusive økonomiske sone.

Et missil som er skutt mot en høy bane med en slik apogee antyder trolig at prosjektilet har kapasitet til å nå 15 000 km på en vanlig bane, ifølge analyser fra eksperter basert på tidligere nordkoreanske langdistansemissiltester.

USA fordømmer

– Disse missiloppskytningene, lik andre ballistiske raketter som Pyongyang har gjennomført i år, krenker flere av sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd, uttaler en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til Reuters.

mest lest