Strammer inn smittevernloven

Avatar photo
Publisert 18. desember 2023 | 21:35

En full stortingssal har gått inn for å stramme inn smittevernloven og helseberedskapsloven.

Regjeringspartiene og Høyre sørget mandag kveld for at fremtidige regjeringer kan innføre karantene og isolasjon uten parlamentarisk kontroll i Stortinget.

Alle stortingsrepresentantene var til stede i stortingssalen da vedtaket ble fattet. 111 representanter stemte for, mens 55 stemte imot, ifølge NRK.

– Dette ble dessverre en merkedag i nyere norsk politisk historie. Jeg er skuffet over at Erna Solberg og Høyre har gitt regjeringen flertall for et forslag som kan føre til svært inngripende tiltak i folks privatliv ved at det hoppes bukk over nødvendig parlamentarisk kontroll i Stortinget. Tilbake står en svekkelse av demokratiet vårt, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, uttalte til VG tidligere i desember at det nye forslaget vil sikre forsvarlig beredskap.

– Erfaringene fra pandemien viste oss at vi må ha klare hjemler for å håndtere smitte. Med dette forslaget, og behandlingen i Stortinget, sikrer vi en demokratisk forankring av permanente lovhjemler om karantene som sikrer forsvarlig beredskap – ikke midlertidige hjemler som under coronapandemien, sier Vasvik.

De nye innstrammingene er blitt møtt med kraftig kritikk fra flere hold.

– Det er autoritære tendenser. De vil gi byråkratiet en generell fullmakt for ekstremt inngripende tiltak i folks liv, har Venstres Alfred Bjørlo sagt til VG.

Jussprofessor Hans Petter Graver er enig.

– Det er to hovedproblemer med dette. Det ene er at man nå kjører fram endringer som innebærer at midlertidige hjemler fra koronaloven gjøres permanente. Det andre er at ved å gjøre de midlertidige vedtakene fra pandemien permanent, så fratar regjeringen oss mulighetene til parlamentarisk kontroll som vi hadde under pandemien, selv om de riktignok var små og begrensede. Erfaringen fra pandemien var at dette var viktig, sier Graver til Klassekampen.

mest lest