Sandra Borch går av: Fusket i masteroppgaven sin

Avatar photo
Publisert 19. januar 2024 | 20:04

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) går av som statsråd.

E24 avslørte fredag at Sandra Borchs masteroppgave inneholdt passasjer som er identiske med tidligere leverte masteroppgaver skrevet av andre studenter.

Borch leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap i 2014 ved UiT Norges arktiske universitet. Oppgaven hennes inneholdt deler som skal være nær identisk oppgavene til en student som leverte sin masteroppgave i 2005 ved Universitetet i Oslo, og en annen student som leverte sin oppgave ved Universitetet i Bergen i 2009.

De to studentene er ikke oppgitt som kilder i Borchs oppgave, hverken i tekst, fotnoter eller i referanselisten, skriver E24.

Borchs oppgave inneholder også skrivefeil som er identisk med oppgavene som har identiske avsnitt.

Ministeren annonserte selv under en pressekonferanse fredag kveld at hun går av.

– Jeg har i dag gitt statsministeren og min partileder beskjed om at jeg trekker meg som forsknings- og høyere utdanningsminister, innledet Sandra Borch pressekonferansen.

Forsknings- og utdanningsminister Sandra Borch (Sp) kaller inn til pressekonferanse, etter at E-24 avslørte at Borchs masteroppgave inneholder passasjer som er identiske med eldre masteroppgaver fra andre studenter. Hun trekker seg. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Da jeg skrev min masteroppgave for ti år siden gjorde jeg en stor feil. Det er jeg veldig lei meg for. Som statsråd for forskning og høyere utdanning viktig for meg å sikre et godt regelverk. Jeg ser at denne feilen ikke er forenelig med å være ansvarlig for dette regelverket, sier Borch (35).

Hun understreker videre at hun ikke har full oversikt over hvor mange feil det er i oppgaven.

– Det kan være flere enn E24 har lagt frem.

Det var forøvrig på Twitter torsdag at jukset ble skrevet om første gang av profilen «Oslostudenten».

Twitterpostene er sett over 100.000 ganger. Dagen etter plukket altså E24 det opp.

mest lest