Nå øker inkassotallene: – Alarmerende

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. februar 2023 | 20:50

Intrum, Skandinavias største inkassoselskap, melder om betydelig økning og at varsellampene for folks privatøkonomi nå blinker.

Fra november 2022 til januar 2023 økte antallet inkassosaker knyttet til billån og leasingavtaler med over 20 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før, skriver VG som har fått tallene fra Intrum.

– Nå begynner betalingsproblemene å treffe bredere. Hittil har inflasjonen påvirket nordmenn med lav inntekt, men nå spiser betalingsproblemene seg oppover til de med høyere inntekt, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum til VG.

Han legger til:

– Dette er det første sykdomstegnet i privatøkonomien til folk flest.

Under pandemien var det enkelt å få betalingsutsettelser. Långiverne sendte ogås færre krav til inkasso. Folk sparte penger og betalte ned på eldre lån, skriver VG.

– Bufferen har forsinket veien til betalingsproblemer for mange og først nå øker derfor mislighold av billån. I tillegg er det tidsetterslep fra når renten settes opp fra Norges Bank til den effektueres fra banken der man har lånet, sier Trasti.

Dine Penger-ekspert Hallgeir Kvadsheim er bekymret over tallene

– Dette er alarmerende tall.

Men han sier han bare har ventet på at oppsparte midler fra pandemien ville ta slutt. Det er heller ikke tilfeldig at betalingsproblemene gir seg til syne på billån først.

Folk skjermer boligkostnadene og strøm når økonomien blir stram, i frykt for tvangssalg og strømkutt.

– Men det å misligholde billån kan også gi store følger for privatøkonomien. I verste fall kan bilen bli tvangssolgt hvis man ikke klarer å hente inn misligholdet. Dette har jeg sett flere ganger i Luksusfellen, sier Kvadsheim.

En desperat og korrupt journalist? (+)

mest lest