Torsdag var partilederne samlet på Stortinget og annonserte nesten unison støtte til at Norge gir 15 milliarder ekstra hvert år slik at Ukraina kan fortsette krigen.
Samtidig ble det sagt at Ukraina måtte vinne – og kunne vinne.
Nato-sjef Jens Stoltenberg har blant annet gjentatte ganger sagt at Ukraina kan vinne krigen, og det gjentas fra norske politikere. Han istemmes av av norske politikere med Venstre-leder Guri Melby, som sier at målet med våpenhjelpen er at Ukraina skal vinne.
Men dagen etter kom et intervju i Klassekampen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Han sa tvert imot at ingen kom til å vinne på slagmarken.
– Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, tror jeg. Det vil i så fall ta veldig lang tid om en av partene skal vinne definitivt over den andre, og det vil få forferdelige konsekvenser for folk, sa Kristoffersen til Klassekampen.
Les også: Soldater dør – mens norske partiledere serverer floskler (+)
Det fikk VG til å reagere. På lederplass fredag kom en kommentar rettet direkte mot forsvarssjefen:
«Samme dag som forsvarsminister Bjørn Arild Gram uttaler til NTB at det er «viktig for hele verden at Russland ikke vinner krigen», sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Klassekampen at det ikke finnes «noko militær løysing på denne konflikten»,» beklager VG seg innledningsvis.
Artikkelen fortsetter:
VG ramser opp alt Norge har gitt og skal gi: panservåpen, rakettkastere, luftvernsystem, langtrekkende rakettartilleri, pansrede patruljekjøretøy, Hellfire-missiler samt stridsvogner.
«Hvis det ikke finnes noen militær løsning på krigen i Ukraina, slik forsvarssjefen postulerer, hvilke fagmilitære råd har han da gitt beslutningstakerne – som synes å mene noe annet?» skriver VG og fortsetter:
Forsvarssjefen har altså liten tro på at Ukraina kan vinne krigen. En konklusjon som står i kontrast til det både politikere og forsvarsfolk tidligere har uttalt. Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykker tro på ukrainsk seier.
Da partilederne på Stortinget holdt hver sin appell etter fremleggelsen av Nansen-programmet torsdag morgen, ble det poengtert at målet med våpenhjelpen er at ukrainerne skal vinne krigen som Russland har påført dem.
Videre:
Det er få væpnede konflikter i vår tid som avgjøres militært, der den ene part kan erklære å ha nedkjempet den andre. Slik sett har Kristoffersen sine spådommer på det tørre. De fleste kriger finner sin løsning ved forhandlingsbordet
Det er likevel oppsiktsvekkende at forsvarssjefen på dette stadium av konflikten uttaler seg på en måte som kan så tvil om hensikten med militær innsats.
Det kan godt være han får rett om utfallet. Men slik situasjonen er på bakken i Ukraina, er det lite som indikerer at Russland vil gå med på forhandlinger uten å være presset militært. Målet for ukrainernes forsvarskamp mot angriperne må derfor være å drive invasjonsmakten ut av landet.
Noen timer senere kommer forsvarssjefen med et innlegg i VG der han mener seg » misforstått og feiltolket» i mediene etter Klassekampen-uttalelsen.
Men han står for det ha sa, skriver han videre og påpeker tre forhold:
- For det første er det farlig å undervurdere de russiske militære styrkene, selv om de tar store tap.
- For det andre er Ukraina helt avhengig av betydelig og rask militær støtte for å forsvare sitt eget land, og ikke minst for å komme på offensiven og ta tilbake landet sitt.
- For det tredje tyder mye av det som skjer på slagmarken akkurat nå på at krigen kommer til å vare lenge.
Kristoffersen skriver at hjelpen til Ukraina gjør dem sterkere, men at en full seier likevel er lite sannsynlig.
«Det er ingen tvil om at støtten fra over 50 land gjør Ukraina sterkere. Russland vil aldri få en slik støtte. Støtten til Ukraina og den ukrainske militære innsatsen i krigen gjør at Russland ikke når sine målsettinger og heller ikke vil vinne. Selv om jeg ikke ser en kortsiktig militær løsning på krigen etter snart et år, så er det heller ikke tvil om at president Putin har begått en stor strategisk feil,» skriver han i sitt svar til VG som han avslutter med «Slava Ukraina»
– altså «ære til Ukraina».