Far dømt for grove overgrep mot seks døtre

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. februar 2024 | 09:01

Far til seks døtre, er blitt dømt til ett år og åtte måneders fengsel for vold mot barna sine over en femårsperiode fra 2016.

Saken pågikk i løpet av fire uker i Indre og Østre Finnmark tidlig i det nye året. Totalt ga hele 39 vitner forklaringer, inkludert tiltalte selv, hans kone, barna, beredskapsmøte, politibetjenter, ansatte fra barnevernstjenesten og andre, skriver iFinnmark.

Den tiltalte mannen i 50-årene nektet straffskyld i saken.

Da mannen forklarte seg for retten, fortalte han om egen bakgrunn som jesidi i Irak. Han hevdet at familien betød alt for ham, og at han har ofret alt for dem, men ble ikke trodd av dommerne i tingretten i Vadsø.

Da saken ble anmeldt, var den eldste datteren 17 år gammel. De andre søstrene var mellom 6 og 12 år gamle. Jentene har forklart seg på en svært troverdig måte, ifølge dommen.

Familien kom som flyktninger fra Irak i 2015 og bosatte seg i Vadsø to år senere. Tiltalen omfattet forhold fra 2016 og helt frem til politi og barnevern aksjonerte i januar 2021.

– Retten er ikke i tvil om at forholdene samlet sett klart danner et mønster, der alle disse barna har levd under et regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold, heter det i dommen, som falt fredag.

De seks jentene er tilkjent erstatning totalt på 660 000 kroner, hvor den eldste mottar 150 000 kroner. I tillegg har faren fått en femårig kontaktforbud mot den eldste datteren.

Mannens advokat, Jens Bernhard Herstad, informerer iFinnmark om at dommen vil bli anket.

mest lest