– Ola Elvestuen løper til fremmede makter når han ikke får viljen sin på Stortinget

Avatar photo
Publisert 19. februar 2024 | 23:27

Det sier stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap) til VG.

Hussaini mener Elvestuen gikk over streken da han kritiserte stortingsvedtaket om å tillate mineralutvinning på havbunnen i et møte med EU-topper.

EU har kritisert vedtaket, som de mener kan være til skade for både fisk og miljøet.

– Ola Elvestuen gikk altfor langt. Han sa rett ut at han ba EU være så kritiske som mulig til hva Norge har vedtatt, sier Hussaini.

Fire norske stortingspolitikere ble nemlig invitert til et møte med EU for å redegjøre for den norske politikken. Hussaini og Elvestuen var begge blant disse fire.

– Inntrykket EU ble sittende igjen med etter å ha snakket med Elvestuen, var ikke riktig. Det ble sådd tvil om hva Stortinget egentlig har blitt enig om, sier Hussaini til VG.

Ap-politikeren opplever at Ola Elvestuen «springer med halen mellom beina til fremmede makter» når han ikke får viljen sin på Stortinget.

– Jeg reagerte veldig. Han spredte desinformasjon. Det han sa var uriktig. Han påsto at vi ikke stille noen krav til miljø, og at dette var en beslutning om å åpne for å utvinne havbruksmineraler. Det er vrøvl, sier han.

Hussaini legger til at Elvestuen sendte brev til de andre nordiske regjeringene i 2022, for å advare dem om at den norske regjeringen ville begrense strømeksport til Europa for å sikre forsyningstrygghet i Norge og mer stabile strømpriser.

– Dette er andre gangen han går til fremmede makter. Elvestuen må lære seg å respektere vedtakene vi gjør på Stortinget. Man kan forsøke å få omgjort vedtaket gjennom valg, men andre land om å gå inn og hindre vedtak innenfor vår selvråderett er uakseptabel oppførsel. Det er respektløst mot både folket og Stortinget, og Elvestuen bør si unnskyld til det norske folk.

Overfor VG avviser Venstre-politikeren kritikken fra Hussaini, og sier han ikke har tenkt å beklage noe som helst.

– Ap og regjeringen har drevet et omfattende lobbyarbeid inn mot EU for gruvedrift på havbunnen, noe jeg og Venstre er imot.

På møtet med EU-parlamentarikerne, sier Elvestuen at han simpelthen fremførte sitt syn i saken.

– Jeg var tydelig på Venstres motstand mot utvinning havbruksmineraler, og informerte om at de faglige rådene fra både Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet fraråder sterkt å åpne, sier han til VG.

mest lest