Russland med Svalbard-trussel mot Norge

Avatar photo
Publisert 19. februar 2024 | 22:23

Russlands visestatsminister Jurij Trutnev, som blant annet er ansvarlig for landets Arktis-politikk, trekker paralleller mellom Svalbard og krigen i Ukraina.

Norge har suverenitet på øygruppen i Arktis, som vil si at det er norske lover og regler som gjelder på hele Svalbard, inkludert Bjørnøya og Hopen. Dette er nedfelt i den over 100 år gamle Svalbard­traktaten fra 1920.

Ikke alle liker den norske suvereniteten. Russland ønsker gjerne mer selvstendighet i sine to bosettinger, Barentsburg og Pyramiden. For den russiske visestatsministeren virker det vanskelig for å akseptere at det er norske lover som gjelder der.

På et møte i Moskva hevdet Trutnev at russiske rettigheter på Svalbard er under press, og at Russland ikke vil vike ett skritt. En transkripsjon fra det såkalte kommisjonsmøtet er lagt ut på regjeringens nettside.

Han trakk så en parallell til krigen i Ukraina.

– I dag ofrer våre soldater blod for suvereniteten til landet vårt, og for folks rett til å snakke russisk. Jeg mener at arbeidet vårt i regjering på dette området (om Svalbard, journ.anm.), bør behandles på samme måte – som en kamp for vår suverenitet. En kamp for Russland og våre rettigheter, sa han ifølge transkripsjonen.

Visestatsministeren sa også at «jeg tror alle forstår at dette heller ikke er rett tid for å jobbe mot internasjonalt samarbeid».

Utspiller kommer få dager etter at Trutnev og minister Aleksej Tsjekunkov tok imot en gruppe menn i militæruniform, flere med emblemet til en russisk Spetsnaz-droneenhet som har kjempet i Ukraina, og sa at de vil benytte seg av deres kamperfaring i Arktis, ifølge Barents Observer.

Russland har ved flere anledninger uttrykt misnøye med Svalbardtraktaten fra 1920, som sikrer Norge full og uinnskrenket suverenitet over Svalbard. Russiske myndigheter, som ønsker å dele Svalbard med Norge, mener Norge legger for sterke begrensninger på russisk næringsaktivitet og vitenskapelig aktivitet på øygruppa.

Les også: Tyskland: Tidligere spionsjef grunnlegger nytt høyreparti

Etterretningstjenesten skriver i sin ferske trusselrapport at Russland har en vedvarende interesse av tilstedeværelse og aktivitet på øygruppa, særlig med tanke på øygruppas beliggenhet, naturressurser og at landet søker å være den dominerende aktøren i Arktis.

Regionen har også spesiell betydning for Russland på grunn av hvordan landet har utformet sin kjernefysiske avskrekkingsevne. Russernes langtrekkende våpensystemer opereres stort sett i det grunne Barentshavet.

mest lest