30 traktorer i demonstrasjon ved Røros lufthavn hvor Støre skulle lande mandag kveld

Avatar photo
Publisert 19. februar 2024 | 20:45

Flere bønder og rundt 30 traktorer møtte opp utenfor Røros lufthavn hvor statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var ventet å lande mandag kveld.

Bøndene protesterer mot lønnsnedgangen for bønder og at det ikke har kommet nye tallgrunnlag for næringen, ifølge NRK.

– Hvis han vil stoppe og snakke, så snakker vi, men vi skal ikke hive oss foran og stoppe han, sier leder Arne Jørgen Melien i Rørosbygdenes Bondelag.

Han legger til at det er viktig at det riktige tallgrunnlaget er på plass til jordbruksforhandlingene.

– Tålmodigheten i ferd med å ta slutt. Derfor er det aksjon i Røros og andre steder. Vi har ikke ønsket aksjoner, vi ønsker respekt og riktig tallgrunnlag, sier Tor Jacob Solberg i Småbrukarlaget til NRK.

Statsministeren skal til Røros for å delta på kulturarrangementet Rørosmartnan, som starter tirsdag. Støre kom ikke med det flyet bøndene ventet han skulle komme med, og fikk derfor ikke anledning til å snakke med ham.

Ordfører i Røros, Isak Veierud Busch (Ap) sier til Nationen at han støtter bøndene, og mener protestene er uproblematiske.

– Jeg håper at regjeringen klarer å legge et opplegg for jordbruksforhandlingene som gjør at man klarer å løfte opp nivået for lønningene og at bonden sitter igjen med mer i lønningsposen, sier han til avisen.

Ap-ordføreren trekker en parallell mellom den siste tidens europeiske bondeprotester, og de norske bøndene som i kveld protesterte ved Røros lufthavn.

– Det er et tegn i tiden i tiden at dem som lager maten vår, ikke får betalt, uansett hvor de bor i Europa. Sånn kan vi ikke ha det.

Les også: Hva driver bønder og arbeidsfolk til gatene i Tyskland? (+)

Busch påpeker at lempelser på toll og mottak av rimeligere varer fra Ukraina har vært noe av det som har utløst store protester i Europa, og understreker at protestene har ulike grunner:

– Men situasjonen for en bonde, uansett om han er i Norge eller Frankrike, er like fortvilende når man ser at man ikke får betalt for å produsere mat, sier han til Nationen.

mest lest