Regjeringen skriver på egne sider at grunnkapitalen i SPN stammer fra overskudd i trygderegnskapene fram til slutten av 1970-tallet. Midlene plasseres i hovedsak i noterte norske verdipapirer etter et eget mandat fastsatt av Finansdepartementet. Det er omlag 50 ansatte i Folketrygdfondet og de forvalter over 300 milliarder kroner.

Folketrygdfondet har over flere år gjort seg til angivelig talsmenn for moderasjon i lederlønninger og kompensasjoner. De skriver blant annet: «Folketrygdfondet forventer at samlet omfang av lønn og godt­gjørelse ikke skal innebære en urimelig overføring av verdier fra aksjonærer til ledende personer.»

Men nå kan Finansavisen avdekke at en av deres tidligere toppledere, Olaug Svarva, har blitt styregrossist og håver inn millioner fra et verv i Freyr. En batteribedrift som staten i tillegg har gitt milliardgarantier til (4 milliarder i lånegarantier)- i praksis store statlige subsidier. Og det trenger Freyr, skriver Finansavisen syrlig, med tanke på nivået på lederlønninger og styrehonorar i bedriften.

«Freyr-styret ble i fjor belønnet med ikke mindre enn 60,2 millioner kroner i honorar bare for å sitte i styret i selskapet,» skriver Finansavisen. Og Svarva selv fikk 5,4 mill. for styrevervet.

Svarva var fra 1991 til 2001 var investeringsdirektør i Folketrygdfondet. Dette var en periode der fondet, med daværende toppsjef Tore Lindholt, «markerte seg knallhardt mot høye lederlønninger,» oppsummerer Finansavisen.

Etter en kort tid i SpareBank 1 Gruppen gikk Svarva tilbake til Folketrygdfondet i 2006. Der var hun administrende direktør i 12 år frem til 2018.

«Styrehonorarene i Freyr fremgår av årsrapporten fra selskapet. Her har Svarva mottatt 147.500 dollar, tilsvarende 1,5 millioner kroner i rene penger. I tillegg mottok hun aksjeopsjoner verdt 363.025 dollar. Totalt fikk hun følgelig en kompensasjon på 510.525 dollar, tilsvarende 5,4 millioner kroner,» skriver Finansavisen.

Svarva er også styreleder i statlig eide DNB, leder av bedriftsforsamlingen og valgkomiteen i statseide Equinor, nestleder av bedriftsforsamlingen i Telenor og har diverse andre verv. Det er ikke klart hvor mange timer i året hun bruker på styrevervet i Freyr.

Finansavisen har stilt Olaug Svarva to spørsmål vedrørende topplederavlønningen i Freyr. Disse er:

– Hva tenker du om styrehonorarer på slike nivåer generelt?

– Hvor musikalsk tenker du det er holdt opp mot den massive statlige finansieringen av Freyr?

«Kommer tilbake til deg senere i dag», skriver Svarva i en melding til Finansavisen.

Men det gjorde hun ikke, kan avisen opplyse i sin artikkel.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Trygve Hegnar harselerer med regjeringen: – Batterifabrikkene tar kaka