Trygve Hegnar harselerer med regjeringen: – Batterifabrikkene tar kaka

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. oktober 2022 | 12:45

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar harselerer med regjeringens subsidiering av batterifabrikker. Det ligger under at han mener det er tull og tøys, om ikke verre.

– Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har bestemt at batterifabrikker er den nye oljen, og nå går det unna i syvmilsfart. Hegnars Batterifabrikk følger interessert med, og vi kan si at våre mest optimistiske vyer om statlig finansiering og støtte, er innfridd – bare i løpet av et par måneder. Batterifabrikker skal det bli.

Det har vært flere lederartikler i samme satire om batterifabrikker og at Hegnar selv vil ha et sugerør ned i statskassa.

Men under overflaten er det alvor. For det er store summer staten omfordeler og gir til batteriselskapene.

I Arendal skal Morrow Batteries ha flere fabrikker, og i det første bygget bidrar staten med 67 prosent av en investering på 480 millioner kroner, opplyser Hegnar.

«En kjempedag for Agder og for hele Norge,» sa statsråd Vestre.

– Innovasjon Norge gav forleden Morrow Batteries et lån på 150 millioner kroner og et direkte tilskudd på 75 millioner kroner. Midt i blinken for Hegnars Batterifabrikk. Staten tar det meste eller alt av investeringene. Smilene til de private investorene må være store, skriver han.

Batterier tydeligvis fremtiden.

Batterifabrikken Beyonder som ligger i Rogaland, fikk et lån på 100 millioner kroner. «Dette er helt i tråd med ambisjonene i regjeringens grønne industriløft som ble presentert før sommeren,» sa Vestre.

I Mo i Rana skal selskapet Freyr lage gigafabrikk. Prislappen er på 17 milliarder kroner som skal stå ferdig innen 2030. Med 1.500 nye arbeidsplasser.

Ordfører Geir Waage (Ap) i Rana kommune kaller kommunen «Norges grønne industrihovedstad».

– Det fine med Freyr er at staten skal bidra med fire milliarder kroner, og de har fått en langsiktig kraftavtale med Statkraft til «nordnorske» priser. Kommunen har kjøpt aksjer for 10 millioner kroner, skriver Hegnar og tar opp satiren igjen:

– Hegnars Batterifabrikk begynner å ta form. Noen milliarder fra staten, billig strøm til batteriproduksjonen, en kommune som skal bygge flere tusen nye boliger for å få hjem til batteriarbeiderne og intensjonsavtaler med kjøpere som amerikanske Honeywell, Powin og japanske Nidec.

– Store batterier skal vi lage. Batterier som skal lagre energi fra sol og vind. Og fabrikken skal kles med solceller. Hegnars Batterifabrikk. De grønne batteriene med flis.

– Til gokk

Hegnar er ikke alene om å mene at den norske satsingen på batterier kommer til å bli et sluk at skattebetalernes penger. Nylig var Øystein Stray Spetalen ute og kalte det «tull og tøys»

– Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, fnyste Spetalen.

Han spår at batterifabrikken Morrow kom til å gå i null, altså bli verdiløs.

– Morrow kommer til å gå i null. Jeg er petroleumsingeniør, så tidligere har jeg deltatt i Quantafuel-diskusjonen, og jeg sa at det var umulig å få til. Det samme sier jeg om de batterigreiene, sa Spetalen under Investordagen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

mest lest