Spetalen ut mot norsk batteriproduksjon: – Tull og tøys. Det går til gokk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23/10/2022 | 18:35

Øystein Stray Spetalen er en av Norges mest profilerte investorer. Han snakker fra levra og har endog fått en egen gruppe på Facebook «Vi som vil ha Øystein Stray Spetalen som statsminister». Nå er det lakseskatt og myndighetenes massive subsidier på batteriproduksjon han angriper.

– Når Gustav Witzøe tjener 1 kr skal Jonas Gahr Støre ha 85 øre til en batterifabrikk som er tull og tøys. De har null kompetanse. Det er galskap, sier Øystein Stray Spetalen.

Det er under Investordagen han kom med kraftsalven, skriver Finansavisen.

Spetalen henviser til den nye ekstra grunnrenteskatten på laksenæringen. Skatten går til staten, og staten har bestemt at Norge skal satse på alt som har med det grønne skriftet og fornybar energi å gjøre, deriblant batterifabrikker.

I august ble det kjent at statlige Siva skal gå inn med 480 millioner kroner i et eiendomsselskap som skal sette opp batterifabrikk til det private selskapet Morrow. Siva skal eie 67 prosent av eiendomsselskapet.

– Dette viser hvordan vi som statlig aktør kan være med på å gi en risikoavlastning. Vi bringer med oss 50 år med kompetanse for å bygge gode fremtidsrettede industribygg, sa Andreas Enge, konstituert administrerende direktør i Siva under pressekonferansen.

Næringsminister Jan Christian Vestre sa samtidig at det skulle investeres mange milliarder i batteriproduksjon i årene som kommer. Deriblant offentlig kapital. Dette mener Spetalen er tull og tøys. Norge har ikke kompetansen, men det har vi på sjømat og laks.

– Så har regjeringen funnet ut at de vil ha en lakseskatt som tar 5 milliarder ut av lakseselskapene i år.

– De mener de kan plassere pengene bedre, men det betyr at lakseselskapene mister 5 milliarder som har gitt 15 prosent avkastning i året, sa Spetalen. Og hva skal staten bruke pengene til?

Jo, det lakseinvestorene nå må ta ut av sine selskaper for å betale skatt, går blant annet inn i de statlige investeringsselskapene.

Pengene vil de nå satse på batterifabrikk i konkurranse med Panasonic LG og Warta, hevder Spetalen og gir en knusende dom.

– Det er noe vi har null kompetanse på. Det er 99,9 prosent sjanse for at dette går helt til gokk. Vi vet ikke noe om det og skal kjøpe deler fra her og der, fnyste Spetalen.

– Det er som å dra til Etiopia og si at de skal slutte å løpe 5.000 og 10.000, og at de heller skal satse på langrenn, slo han fast og ga en spådom om at batterifabrikken Morrow kom til å gå i null, altså bli verdiløs.

– Morrow kommer til å gå i null. Jeg er petroleumsingeniør, så tidligere har jeg deltatt i Quantafuel-diskusjonen, og jeg sa at det var umulig å få til. Det samme sier jeg om de batterigreiene.

– Det er trist for Norge. Det er galskap. Det ødelegger så mye, sier han.

Spetalen har hatt rett tidligere. I 2014 gikk han mot ekspertene spådom om at kraftkablene til England og Tyskland bare ville gi noen øre ekstra prispåslag i Norge.

INP feirer 7000 medlemmer: – Vi har jo en lissepasning

mest lest