NRK: Stadig flere lider av «nyhetsvegring»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. mars 2023 | 18:09

Fenomenet har vært der en stund. Folk som tar aktive valg om å unngå nyhetene.

De siste årene har «dramatiske verdenshendelser stått i kø». Pandemi, krigen i Ukraina – og så har man de som er redd for klimaendringer.

Det har påvirket nordmenn, som i utganspunktet er blant de mest nyhetskonsumerende i verden.

– Hver tredje unngår nyhetene

Flere mistrives med eget konsum av nyheter. Blant unge voksne nordmenn har interessen for nyheter falt de siste årene. Så mange som hver tredje nordmann unngår nyheter aktivt, enten ofte eller iblant, skriver NRK som bruker uttrykket «nyhetsunnvikere» og «nyhetsvegring».

Blant årsakene folk oppgir er at nyhetene har en negativ effekt på humøret deres. Nesten like mange svarer at de er utslitt av mengden med nyheter, viser funn fra Reuters Digital News Report.

– Den kontinuerlige infostrømmen kan være overveldende og føles slitsom. Måten de digitale nyhetene fungerer med direktesendinger, pushvarslinger og kontinuerlig oppdatering hele tiden, er helt klart med på å skjerpe denne følelsen. Folk beskriver det som å drukne i nyheter, sier professor i medievitenskap Brita Ytre-Arne

NRK har intervjuet Even Haugen (34) fra Tromsø. Han har nyhetsvegring.

– Tidligere leste jeg nyheter hver dag, men jeg ble bare negativ eller redd for at ting skulle ramme meg. Jeg kan ikke gjøre noe med verden og hvordan den er, og vil heller minske de negative inntrykkene, slik at det ikke påvirker mitt humør i hverdagen, sier han.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Trekk ved iNyheters lesere vs. gammelmedienes «flokk»

mest lest