Trekk ved iNyheters lesere vs. gammelmedienes «flokk»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. mars 2023 | 22:17

Torsdag i forrige uke meldte Mediebedriftenes landsforening (MBL) om nedgang i abonnementstall for riksavisene. 

Totalopplaget for norske aviser går tilbake med 0,5 prosent sammenliknet med andre halvår i 2021.

Det er første gang siden 2016 at opplagene faller.

VG, Aftenposten Junior, Dagens perspektiv og Dagsavisen hadde den største nedgangen i målt i prosent. Dagsavisen mistet 2524 abonnenter, tilsvarende 11 prosent.

Les også: Norske aviser mister abonnenter

MBL publiserer også lesertall, selv om måten det regnes ut på er litt lite transparent.

Det er 15 aviser i Norge som har et antall «unike brukere» over 100.000 daglig. Øverst troner VG – med 1,9 millioner unike brukere hver dag.

Tilsammen 35 aviser (riks- og lokalaviser) kommer over 30.000 unike brukere daglig. Og 43 aviser over 25.000 daglige brukere/leser.

Vi nevner dette fordi iNyheter ligger på et snitt rundt 25.000-30.000 unike brukere om dagen. Vi har dager der vi har over 50.000 unike brukere, men det skyldes enkeltsaker som «tar av».

Tallene gir iNyheter en standard antall sidevisninger på 75.000-80.000 om dagen.

Månedstallene våre ligger over 500.000 unike brukere. Det gir et lite «clue» om trekk ved leserne våre. Vi har jo også sammenliknende tall fra Resetts tid. Resett hadde som regel over 40.000 unike brukere daglig (frem til juni 2022). Og antall sidevisninger lå omkring 150.000 daglig. Men på antall unike brukere i måneden, lå Resett på omlag det samme nivå som iNyheter nå gjør eller litt over

iNyheter ligger på et dagsnivå av lesere omtrent på 60 prosent av det Resett gjorde.

Det vi tror vi kan trekke ut av dette, er at leserne i snitt (foreløpig) går inn sjeldnere på iNyheter enn de gjorde på Resett. Men nesten like mange er innom i løpet av en måned.

At folk i snitt leser iNyheter mindre hyppig er ikke overraskende, da mediebruk handler om vaner. Med tanke på at vi bare er seks måneder gamle, er det ikke rart vi ennå ikke har oppnådd den samme «vanebruken».

Men tallene er likevel bra. Vi er den desidert «ferskeste» avisen som har kommet inn blant de 30-40 mest leste nettavisene i Norge.

Og på ett område er vi allerede forbi der Resett var. I antall kommentarer ligger vi nå daglig godt over 2000 og har bikket 2500 enkelte dager. Og kommentarfeltet er i raskt vekst. I forhold til totalt lesertall er kommentarfeltet betydelig mer aktivt på iNyheter enn det var under Resetts tid.

iNyheter har et budsjett langt, langt under det andre redaksjoner med tilsvarende lesertall har. Forholdet mellom antall lesere og antall abonnenter, er i tillegg veldig skjevt. Vi har nå i overkant av 800 abonnenter. Aviser med tilsvarende lesertall kan gjerne klokke inn 7.000-10.000 abonnenter.

Nå er vi bare noen måneder gamle, og drøyt 800 abonnenter på så kort tid er slett ikke verst. Selv om det ikke står i forhold til de høye lesertallene. Men også på Resett var det nokså lite antall abonnenter sett opp mot antall lesere (på det meste hadde vi 2800 abonnenter på Resett).

Som tidligere skrevet er det «beskjedne» foreløpige målet vårt 2000 abonnenter. Vi håper dere (mange) lesere hjelper oss å komme dit. Ikke bare har vi færre abonnenter enn sammenliknbare medier med samme lesertall, men de får i tillegg pressestøtte regnet ut per abonnent.

iNyheter kommer ikke til å søke pressestøtte, for unngå enhver spekulasjon om at vi skriver med påholden penn.

At vi relativt sett har de fleste artikler åpne for alle, er selvfølgelig medvirkende til at antall abonnenter er lavt. Det var også tilfellet med Resett. Men vi håper de artiklene vi faktisk legger bak betalingsmur, vil trigge interesse nok.

Og så er det alltids lov å donere en slant i tillegg til eller som alternativ til de nokså rimelige abonnementsløsningene vi tilbyr.

Og til de som ble skremt av tekniske problemer på Resett. På iNyheter fungerer abonnementsløsningen mye bedre. Vi har gått over til et annet system.

Og som en siste oppfordring: Ikke glem å lese oss hver dag! Legg oss inn som bokmerke på telefon, nettbrett og desktop. Det er alltid noe interessant å lese på iNyheter – hver dag.

Vi håper å bli en (god) vane.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Over 500 nye abonnenter på to måneder

mest lest