Droneangrep på militærbase i Transnistria

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 19. mars 2024 | 09:37

Transnistria er en prorussisk utbryterrepublikk fra Moldova der det er et mindre antall russiske styrker utplassert. Spekulasjonen går om angrepet 17. mars er del av en pågående Kreml-støttet hybridoperasjon for å skape ustabilitet i Moldova fra innsiden. 

Eksplosjonen skjedde som et resultat av et angrep fra en kamikaze-drone, som påstås å ha fløyet fra retningen til Odesa i Ukraina. 

Transnistriske medier meldte samme dag at en drone traff et helikopter ved basen til en ikke navngitt militærenhet i Transnistria.  

Verken transnistriske eller russiske myndigheter har så langt anklaget ukrainske styrker for å stå bak angrepet.

Alexander Shcherba, tidligere leder for Transnistrias øverste råd, hevdet at angrepet bar preg av Ukraina, og at de hadde mest å tjene på det. 

Reintegreringsbyrået meldte at det, i samarbeid med andre offentlige institusjoner, hadde analysert videomateriale og delt informasjon som respons på rapporter fra myndighetene i Transnistria om at en selvmordsdrone hadde sprengt et helikopter ved militærbasen i Tiraspol skriver nettsiden Nokta.md.

Moldovas reintegreringsdepartement sa at det angrepne helikopteret ikke hadde vært i bruk på år, og at angrepet virket å være designet for å spre frykt og panikk i Transnistria. Dette peker mot en mulig desinformasjonskampanje mot Moldova, selv om de ikke direkte anklaget transnistriske eller prorussiske grupper for angrepet. 

«Denne hendelsen er et forsøk på å skape frykt og panikk i regionen. Det militære utstyret som vises i filmen har ikke vært i bruk på flere år. Myndighetene i Chisinau, som er i kontakt med den ukrainske siden, bekrefter ikke angrepet på Transnistria-regionen», heter det i regjeringserklæringen.

Andriy Yusov, en talsperson, omtalte det som en russisk provokasjon. Det ukrainske senteret for bekjempelse av desinformasjon anklaget Russland for å stå bak angrepet, for å manipulere mediene.  

Vi vil også minne om at de separatistiske myndighetene i Tiraspol kunngjorde at en militærbase i Tiraspol ble angrepet av en kamikazedrone. Senere omtalte lokale propagandakilder hendelsen som et «terrorangrep».

Institute for the Study of War (ISW) mener det er lite sannsynlig at det var ukrainske styrker, gitt omfanget og målet for angrepet. 

Ukrainske tjenestemenn har også nylig sagt at Transnistria ikke utgjør en militær trussel mot Ukraina. Transnistriske myndigheter har bedt Russland om «zashchita» (forsvar/beskyttelse) mot Moldova. 

Det er sannsynlig at denne provokasjonen er rettet mot Russland eller russisktilknyttede grupper, for å støtte Kremls mål om å destabilisere Moldova gjennom en rekke hybridoperasjoner, mener ISW.

mest lest