Fylkesleder i INP melder seg inn i FrP: – Partiledelsen i INP har sviktet fundamentalt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. april 2024 | 12:39

Det nærmer seg landsmøte i INP, som skal avholdes 26. april på Hurdal. Men opptakten til landsmøtet er alt annet enn oversiktlig og forutsigbar.

Forrige helg ble det kjent hvem valgkomiteen hadde innstilt, og der sto ingen fra den fungerende ledelsen som tok over i januar da Owe Ingemann Walterzøe fikk mistillit mot seg og gikk av.

Like før ble det kjent at den profilerte Bærumsmannen og kommunestyrerepresentanten Kjell Erik Eilertsen var suspendert fra å ta verv i partiet i 12 måneder.

Men han ble ikke fratatt medlemskapet.

Men ikke nok med det. Denne uken kunne Grimstad Adressetidende melde at den profilerte fylkeslederen i Agder, og en mann flere hadde nevnt som en mulig lederkandidat, har meldt seg ut av INP og inn i Fremskrittspartiet.

Audun Engesbak (59) ble innvalgt som kommunestyrerepresentant i Grimstad høsten 2023.

Det er like etter et formannskapsmøte torsdag at iNyheter får tak i Engesbak.

– Du har vært fylkesleder i INP i Agder og sitter i kommunestyret i Grimstad. Vi har også hørt at du var nominert til topposisjoner til den nye ledelsen. Hvorfor har du valgt å melde deg ut nå rett før landsmøtet?

– Jeg var foreslått som partileder, foreslått som nestleder eller i sentralstyret, bekrefter Engesbak til iNyheter.

Men nå gir han seg. Det er en tydelig frustrert 59-åring som nå har fått nok av de interne stridighetene i INP.

Han mener den fungerende partiledelsen med Joar Nesse i spissen ikke har klart å fronte politiske spørsmål.

– INP har vært helt usynlige, sier han om partiets politikk de siste månedene.

Engesbak sier det «virker som om alt har dreid seg om makt, egne posisjoner og organisatoriske forhold. De indre stridighetene har dominert.»

Han har selv ledet arbeidet med de nye vedtektene. På det ekstraordinære landsmøtet i mars skulle de vedtas. Det skjedde ikke.

– Jeg har prøvd etter beste evne å forholde meg demokratisk til sak, prosess, organ og posisjon når jeg har debattert og utfordret. Og er blitt møtt med personangrep som svar. Jeg tar konsekvens av dette og velger heller å distansere meg fra den ukultur som eksisterer. Da er det like greit å ta steget ut av partiet i stedet for å bruke tid på et landsmøte som jeg føler jeg har lite å bidra med, sier han om grunnen til at han gir seg nå, bare en drøy uke før landsmøtet.

– Hvem mener du har skylden for at stridighetene har fortsatt internt i INP også etter at Waltherzøe trakk seg?

– Sentralstyre og partiledelsen hadde en gylden mulighet til å samle partiet og jobbe med å fronte partiet på en god måte etter at Waltherzøe trakk seg. I stedet for å trekke landsstyret inn og benytte seg av de gode arbeidsressursene som eksisterer i mange fylker, så valgte de fem i partiledelsen å lukke seg inn og jobbe med alle saker selv.

Han mener videre sentralstyret har «mistenkeliggjort» landsstyret og ønsket å holde deres aktiviteter hemmelig.

– Når partiledelsen har vært helt usynlig i media, da kan partiet heller ikke samles eller vokse. Medlemmer og velgere stilte seg spørsmålet: hvor er INP i media? Slik at ansvaret ligger hos ledelsen. Her har sentralstyret og partiledelsen sviktet fundamentalt, sier mannen som inntil denne uken var fylkesleder for INP i Agder og ble valgt inn i kommunestyret i Grimstad.

Engesbak nevner også suspensjonen av Kjell Erik Eilertsen som en faktor som gjorde at han mistet tiltro til partiet. Ikke fordi han støtter alle Eilertsens utspill, men på grunn av måten saken ble behandlet på internt.

Eilertsen fikk ikke høre om suspensjonen eller at han var tema for landsstyret før Nettavisen ringte ham.

– Det er skammelig, sier Engesbak. – Vi kan ikke behandle medlemmene på en slik måte. Det går ikke an.

Valgkomiteen ledet av Gulbrand Thoner har foreslått Ann Jorun Hillersøy som ny leder. Engesbak ga beskjed til valgkomiteen noen dager før innstillingen at han ikke ønsker å bli nominert

Han skryter av Hillersøy, men sier hun blir motarbeidet av sitt eget fylkeslag i Vestland. Der er det Joar Nesse og hans støttespillere som styrer.

Nesse og nestleder Finn Arne Follestad er ikke med i valgkomiteens innstilling.

– Men hvorfor trekker du deg nå før landsmøtet? De du er mest kritiske til er jo ikke foreslått i den nye ledelsen. Hadde det ikke vært bedre å vente?

–  Jeg tror at landsmøtet helgen 26 til 28 april ender i det samme kaos som landsmøtet i 2023 og ekstraordinært landsmøte som ble arrangert i mars 2024. For medlemmenes del så håper jeg at jeg tar feil. Men når man ser hvordan sentralstyret legger opp saker og sakspapirer så legges det opp til at dette ikke blir enkelt, svarer Engesbak.

Nesse har tidligere sagt til iNyheter at han stiller til kampvotering hvis det kommer benkeforslag.

– Hvem tror du vinner en slik kampvotering? spør iNyheter.

– Jeg tror Nesse taper, svarer Engesbak.

Men han tror likevel ikke fraksjonen rundt Nesse og Follestad kommer til å gi seg.

– Vestland fylkeslag kaller seg «kjøttvekta» i partiet, sier Engesbak. – De kommer ikke til å gi seg.

Han sier det nå pågår en kampanje fra laget i Vestland for å diskreditere Ann Jorun Hillersøy. Hun er selv fra Vestland og sitter i bystyret i Bergen for INP.

Les også: INPs «kuppmakere» er i ferd med å skyte seg selv i hodet

Engesbak mener de interne stridigheten i partiet kommer til å fortsette også etter landsmøtet, og det vil ta fokus vekk fra politikk.

– Og det er politikk jeg vil drive med, sier han.

– Jeg har blitt 59 år. Jeg orker ikke kaste bort tid på personkonflikter og maktkamper Jeg vil drive med politikk, med saker. Det var derfor jeg ble med i INP.

Han sier han tok avgjørelsen om å melde seg ut av INP i samråd med familien. 

– Tror du INP han sjanse til å reise seg igjen og få inn folk på Stortinget i 2025?

– Ja det er mulig, men da må INP erkjenne at det er mange personer som må lære seg demokratiske prosesser. Respekter at man har forskjellige meninger og ikke minst holde sak og person adskilt. Personangrep henger veldig løst hos veldig mange. Jeg tror det vil ta mange år før INP er moden til å ta steget til å ligge stabilt på et nivå der de kan komme på stortinget. Og det skjer ikke i 2025, kanskje i 2029.

– Du har vært innom Ap i dine yngre år. Hvorfor valgte du å gå over til FrP nå?

– Jeg var aktiv ungdomspolitiker i AUF i Bergen, og det er noen år siden nå. Samfunnet endrer seg, og man endrer seg som person etter hvert som man går gjennom livet. FRP og INP har endel sammenfallende poltikk. Men på den annen side så er årsaken at jeg gikk til FRP så gjelder det primært Grimstad FRP. De menneskene jeg har møtt i Grimstad FRP har jeg samarbeidet veldig godt med og det føltes veldig naturlig. Så er det like viktig at når man føler seg velkommen og inkludert så blir det en enkel avgjørelse. 

– Hva er ambisjonene dine som politiker fremover?

– Jeg vil fokusere på politikk. Og da alle de oppgaver som ligger foran oss folkevalgte i Grimstad Kommune. Det er noe av det som jeg har savnet når jeg har vært involvert i alle de nasjonale saker. For der har det ikke vært jobbet med politikk, men mer interne konflikter.

Engesbak sier at han ønsker å beklage overfor styre og medlemmer i Grimstad INP samt styre og medlemmer i Agder.

– Det at jeg forlater INP har ingenting med de som jeg har jobbet med og for i Grimstad og Agder, sier han. – De har jeg bare godt å si om.

– Har gjort så godt vi kunne.

Joar Nesse er fungerende leder i INP. iNyheter har forelagt ham kritikken fra Engesbak.

Om kritikken om manglende synlighet i media, sier han følgende:

– Etter at Waltherzøe trakk seg er det en del som skal på plass, og det har tatt tid. Vi har jobbet for partiet beste. Vi har ikke blankofullmakt i media. Det har tatt tid å forberede landsmøtet.

– Han har valgt å trekke seg ut av partiet, konstaterer Nesse om Engesbak. – Det han sier må stå for hans regning. Jeg har ikke noen ytterligere kommentar.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest