Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentenes meninger. Medforfatter er Stein Olav Kåsa i INP Telemark.
INP har lenge advart mot regjeringene Støre og Solbergs ideologisk baserte energipolitikk. Søsterpartiene Høyre og AP virker å se blindt på mange foreslåtte ‘industrieventyr’, uten tanke om fysikkens lover, men det ser nå ut som dette har gått grundig på snørra.
«Fysikken har det med å koma i vegen for gode ynske» – Jon Hustad
Når var det slik at politikerne kan velge å overgå fysikkens lover?
Det er bare å ta det innover seg.
Virkeligheten har endelig begynt å gjøre seg gjeldende i norsk energipolitikk. Regjeringens egen energikommisjon svingte øksa over regjeringens energipolitikk for knapt to måneder siden, ved å anbefale å sette havvind og batteri produksjon på pause. I realiteten var dette en total slakt av regjeringens energipolitikk.
NVE har nylig konkludert med at Norge ikke står overfor et kraftunderskudd de kommende årene. Selv om kraftbalansen blir strammere, forventes ikke kraftforbruket å øke like mye som tidligere anslått. Dette skyldes blant annet at regjeringens totalt urealistiske planer om hydrogen- og batteriproduksjon har blitt tatt igjen av virkeligheten og foreløpig lagt på is. NVE anslår at Norge vil ha en positiv kraftbalanse på 11 TWh i 2029 mot dagens 18 TWh.
INP har lenge advart mot skremselspropagandaen om den kommende ‘kraftkrisen’ i Norge. Regjeringene Støre og Solbergs har vært talerørene for en ideologisk basert energipolitikk. Søsterpartiene Høyre og AP har lenge hatt skylappene på når fornuften om ‘industrieventyrene’ har vært forsøkt formidlet.
Det ser ut som dette har nå gått grundig på snørra.
Batteri eventyret endte som et simpelt pyramidespill, der den egentlige forretningsmodellen var å karre til seg subsidier for å gjøre ledere og styremedlemmer styrtrike.
Forutsetningen for «grønn» hydrogen produksjon i Norge vil vært naturinngrep av ufattelige dimensjoner. Selvsagt totalt urealistisk, men det er altså her troen kommer inn.
Ordet tro er i det hele tatt helt sentralt i denne tenkemåten. Når man klarer og «tro» på ting som strider mot fysiske lover har man for lengst krysset rasjonalitetens grenseland og beveget seg inn i eventyrenes, ideologiene og religionens verden.
Vi har slett ikke vært alene om å advare mot «tro» som drivkraft for vår energipolitikk. Det har vært mange kritiske stemmer. Både fra politisk hold og fra Statkraft og NVE. Sistnevnte gikk allerede i august 2023 ut og forholdt seg til nøkterne analyser fremfor ønsketenkning, i beregningen av vårt fremtidige kraftunderskudd. Fornybar Norge var ikke begeistret.
Stort kraftunderskudd er jo selve forutsetningen for en storstilt utbygging av vindkraft.
Uten dette underskuddet faller argumentene som en ørn fra en vindturbin.
Åslaug Haga var da også tidlig på banen og kalte NVO’s beslutning om
å ikke ta med de hellige og utopiske klimamålene i sine beregninger, for «oppsiktsvekkende»
INP er på ingen måte motstandere av hydrogenproduksjon. Vi er simpelthen sterke motstandere av en total nedbygging av Norsk natur for å drive denne produksjonen.
Det eneste realistiske alternativet for fremstilling av hydrogen i Norge er kjernekraft.
En kjernereaktor på 1 GW kan for eksempel produsere 200.000 tonn hydrogen årlig. Fullstendig uten utslitt av klimagasser.
Dette er en av grunnene til at INP støtter en etablering av kjernekraftverk i Norge. 4.genrasjons kjernekraftverk er relativt små, krever lite areal eller naturinngrep og leverer stabil kraft uten klimautslipp. Frem til kjernekraft er en realitet kan vi fyre med gass.
I Tyskland er det per i dag 173 aktive gasskraftverk og mye av denne gassen kommer fra Norge. Av ideologiske årsaker kan vi altså ikke bruke våre egne naturressurser til å sikre lave priser og forsyningssikkerhet for vår egen industri.
Dette kan ikke fortsette. Den ideologiske baserte fantasi-økonomien har vært et enormt samfunnsøkonomisk blindspor.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Bankene «tryller» penger ut av intet: Slik fungerer fiat-pengesystemet (+)