Rapport: Kan ikke utelukke russisk angrep på Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juni 2023 | 02:43

Et russisk angrep mot Sverige kan ikke utelukkes. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Försvarsberedningen i Sverige.

Til tross for at Russland er bundet opp i Ukraina, er det mulighet for operasjoner mot Sverige, er noen av konklusjonene fra forsvarsutvalget melder SVT som har fått ut detaljer fra rapporten som legges frem mandag.

Rapporten har fått navnet «Allvarstid», som ifølge SVTs kilder skal være et begrep fra svensk beredskap under andre verdenskrig.

– Rapporten er et tydelig signal til Russland, sier en av personene bak rapporten.

Den sikkerhetspolitiske analysen bygger på samme analyse som ble publisert for fem år siden, om at «Et væpnet angrep på Sverige kan ikke utelukkes. Det kan heller ikke utelukkes at militærmakt eller ytterligere trusler om dette kan bli brukt mot Sverige.»

– Den generelle oppfatningen i forberedelsene har vært at det haster nå, og vi håper at denne rapporten derfor også vil sende signaler til totalforsvarsstrukturene om at nå er det «alvorlig tid», nå er det viktig å ta tak i ting, sier en kilde med kjennskap til arbeidet til SVT.

Rapporten slår fast at Russlands bakkestyrker er bundet opp i Ukraina, men at det likevel er flere militære trusler mot Sverige.

«Russland har også senket terskelen for bruk av militærmakt ytterligere, og viser høy politisk og militær risikovilje. Russlands evne til å gjennomføre operasjoner med luftmakt, marinestyrker, langtrekkende våpen eller atomvåpen mot Sverige er fortsatt intakt. Russland har også evnen til å operere med spesialstyrker», heter det i rapporten.

Rapporten trekker opp en ny sikkerhetspolitisk doktrine. Før Nato-søknaden handlet et slikt utgangspunkt om at Sverige bygger sin sikkerhet på en solidaritetserklæring med de andre nordiske landene og EU-landene.

– Solidaritetserklæringen er nå erstattet med en erklæring om at «Sveriges vitale nasjonale sikkerhetsinteresse er å hevde vårt lands uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet. Vi er beredt til å forsvare vårt land, vårt folk, vårt demokrati, vår frihet og vår måte å leve på med våpenmakt.» Det er den nye sikkerhetspolitiske doktrinen, og den skjer innenfor rammen av medlemskap i Nato, sier en kilde med kjennskap til saken.

Ifølge en kilde skal hensikten med rapporten være å få ut budskapet om at det haster med svensk beredskap.

mest lest