USAs eneste by med muslimsk majoritet har forbydd pride-flagging

Avatar photo
Publisert 19. juni 2023 | 23:04

Byen Hamtramck i delstaten Michigan er USAs eneste by hvor muslimer utgjør en majoritet av befolkningen.

I 2015 fikk byen dessuten et bystyre med et flertall av muslimer. Det ble naturligvis feiret av liberale mennesker som verdsetter mangfold. Men det har ikke bare vært fryd og gammen i utopiske Hamtramck.

I tiden etter det sosialt konservative bystyret ble valgt, skal det ha oppstått bitre konflikter mellom lederskapet og innbyggerne i byen.

Spesielt det at bystyret gikk inn for å forby flagging med pride-flagget, skal ha gjort at pipa fikk en annen lyd hos de blåøyde mangfoldsentusiastene, melder The Guardian.

«Det er en følelse av svik,» sa den tidligere Hamtramck-ordføreren Karen Majewski, som selv er polsk-amerikaner. «Vi støttet dere da dere ble angrepet. Men nå er rettighetene våre under angrep, og det er dere som angriper,» sier Majewski.

Resolusjonen som er vedtatt i Hamtramck går ut på at det ikke skal være lov å flagge med flagg som representerer etniske, seksuelle eller politiske grupper på offentlige flaggstenger. På privat eiendom kan man imidlertid fortsatt flagge slik man selv ønsker.

Ordfører Amer Ghalib, som har jemenittisk bakgrunn, mener at forbudet ikke er målrettet mot det skeive miljøet, og at forbudet gjelder alle grupper. Samtidig forteller han til The Guardian at LGBTQ+ miljøet «presser agendaen sin på andre».

Les også: Nekter å samarbeide med Industri- og Næringspartiet

The Guardian skriver at innbyggere i byen opplever at uenigheten som har blusset opp mellom muslimske og ikke-muslimske grupper de siste årene har rot i et kultursammenstøt som er unikt for den liberale byen som nå er under konservativ muslimsk ledelse.

Gracie Cadieux, en skeiv Hamtramck-beboer som er en del av gruppen «Anti-Transphobic Action», retter kritikk mot Hamtramck-muslimer som sier at de ønsker å beskytte barn, og at homofile bør «holde det i hjemmet sitt». Hun opplever det som et forsøk på å «utslette det skeive samfunnet og å dytte skeive mennesker tilbake i skapet».

Til tross for konflikten mellom liberale borgere og konservative muslimer, tror Cadieux de ulike kulturene skal klare å leve fredelig side om side.

Ghalib er enig. Han sier at innbyggerne i all hovedsak kommer overens, og at folk ikke er voldelige i byen hans.

mest lest