Vil kvotere kvinner inn i bedriftsstyrer: – Norge har gått av hengslene!

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juni 2023 | 09:50

Alle store og mellomstore bedrifter skal få krav om å ha minst 40 prosent kvinner i styret.

Det foreslår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

– For å øke verdiskapingen og lykkes med omstillingen må vi ta alle samfunnets ressurser i bruk. Derfor er NHO, LO og regjeringen enige om at vi skal innføre regler om 40 prosent av hvert kjønn i styrene i mellomstore og store selskaper, sier Vestre til VG.

Regjeringen sendte forslaget på høring i fjor. NHO har i samtaler med regjeringen fått gjennomslag for at ordningen i første omgang skal gjelde rundt 8000 bedrifter allerede neste år, skriver avisen.

– Norge blir det første landet i verden som tar dette skrittet. Det syns jeg vi skal være stolte av, sa Vestre da han mandag la frem regjeringens lovforslag.

Og ved full implementering i 2028 vil det gjelde drøyt 20.000 selskaper, sier næringsministeren på en pressekonferanse mandag.

Vestre berømmer NHO-sjefen for å være med på avtalen.

– Næringslivet er veldig opptatt av likestilling og mangfold. Vi har erkjent at det går for sent. Derfor har vi vært med på disse samtalene og utarbeidet en løsning vi synes er bra, sier Ole Erik Almlid til VG.

Regjeringen får støtte av Høyre. Det borgerlige partiet mener dette er et godt forslag som føyer seg inn i satsingen på likestilling i næringslivet:

– Tiden er inne for å sikre bedre kjønnsbalanse i styrer. Vi er opptatt av at bedriftene dette gjelder skal være av en viss størrelse når det gjelder omsetning og antall ansatte, slik at det blir et realistisk krav for å oppnå bedre mangfold. Det er samtidig positivt på at både LO og NHO støtter forslaget, sier Linda Hofstad Helleland, næringspolitisk talsperson i Høyre.

Men ikke alle er enige.

En bedriftseier sier til iNyheter at «det har gått for langt».

– Jeg eier og driver to selskaper og vil at mitt styre skal bestå av kompetente personer, ikke kvoterte personer. Norge har gått av hengslene, sier vedkommende.

mest lest