Støre håper toppen for prisstigningen er nådd: – Jeg ser jo at melk og andre husholdningsartikler blir dyrere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juli 2023 | 13:47

Statsminister Jonas Gahr Støre, håper billigere barnehage og gratis SFO, og ny strømstøtteordning fra 1. august, kan veie opp noe for dyrtidsproblemene.

– Dette er universelle velferdsgoder som gjelder alle, men jeg håper det avlaster dem som sliter mest. Jeg er fullt ut klar over at for de som i utgangspunktet hadde en trang økonomi, så er dyrere mat særlig en utfordring. Du skal fylle handlekurven til deg og familien din, sier Støre til NTB.

– Jeg skjønner at folk er urolige, legger han til.

Statsministeren trekker fram flere grep fra regjeringen som trer i kraft 1. august:

  • Barnehage blir gratis fra tredje barnet for foreldre som har flere barn i barnehagen samtidig. Det vil gjelde rundt 3000 barn. I tillegg innføres det gratis barnehage for alle i Finnmark og Nord-Troms, noe som gjelder rundt 4000 barn.
  • Ordningen med tolv timer gratis SFO utvides til å gjelde for andreklassinger. Dette gjelder for 60.000 elever.
  • Studiestøtten økes med 7 prosent for skoleåret 2023–2024.

Og fra 1. september endres strømstøtteordningen slik at den beregnes for hver time. Det betyr at den treffer mer presist og tar bedre høyde for svingninger i strømprisen gjennom døgnet, ifølge NTB.

Statsministeren forteller videre til NTB at regjeringens prioritet nummer én er å få prisstigningen ned. På spørsmål om han selv merket noe til at matvarene er blitt dyrere, så sier Støre at han merker prisene på melk, oppvaskmidler og andre husholdningsartikler er blitt dyrere. Men han legger til at jobben som statsminister er ikke en helt normal hverdag, og påpeker at lønna er god.

Regjeringens hovedløsning på strømpriskrisen har vært en strømstøtteordning. Fra 1. august dekker den 90 prosent av kostnaden over 70 øre hver time strømmen koster over 70 øre per kWh.

Den gamle ordningen benyttet en gjennomsnittspris for hele måneden for å beregne støtten, noe som kunne slå uheldig ut i perioder med ekstreme strømpriser.

Regjeringen har sagt at ordningen skal vare ut 2024.

Men Støre opplyser at støtten skal vare så lenge dette er en utfordring og en belastning for husholdningene.

mest lest