Hunter Biden saksøker amerikanske myndigheter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. september 2023 | 06:43

Hunter Biden krever tusen dollar i erstatning for «hver eneste uautorisert utlevering av selvangivelsene hans».

Hunters advokater anla et søksmål mot de amerikanske skattemyndighetene (IRS) på mandag, og påsto at agenter fra IRS har «målrettet forsøkt å sette presidentens sønn i forlegenhet,» skriver Fox News.

I søksmålet nevner Hunter de to IRS-agentene Gary Shapley og Joseph Ziegler, to varslere som hevdet at IRS feilbehandlet deler av etterforskningen av Biden.

Bidens søksmål vil at retten skal erklære at IRS «med vilje, bevisst og/eller ved grov uaktsomhet, ulovlig har avslørt Bidens konfidensielle skatteinformasjon».

I tillegg krever Hunter 1000 dollar i erstatning for «hver uautorisert avsløring av selvangivelsen hans», inkludert avsløringer som skjedde i ettertid.

«Biden er sønn av presidenten i USA. Han har alle de samme ansvaret som enhver annen amerikansk borger, og skattemyndighetene kan og bør sørge for at han overholder disse forpliktelsene. Tilsvarende har Biden ikke færre eller mindre rettigheter enn noen annen amerikansk statsborger, og ingen myndighetsorgan eller myndighetsagent har frie tøyler til å krenke rettighetene hans bare på grunn av hvem han er», heter det i søksmålet.

«Likevel har skattemyndighetene og deres agenter gått ut fra at rettighetene som gjelder for alle andre amerikanske borgere, ikke gjelder for Biden», står det videre.

Shapley og Zielger vitnet for House Oversight Committee tidligere i år, og sa at de møtte forskjellige begrensninger da de fikk i oppgave å etterforske presidentens sønn.

Hunter Bidens søksmål argumenterer for parets status som varslere «kan ikke og beskytter dem ikke fra deres urettmessige oppførsel ved å gjøre uautoriserte offentlige avsløringer som ikke er tillatt av varslerprosessen.»

Shapleys juridiske team svarte på Bidens søksmål i en uttalelse mandag morgen:

«Denne rettssaken mot skattemyndighetene er bare enda en useriøs forøk fra Biden-familiens advokater som prøver å vende folks oppmerksomhet bort fra Hunter Bidens egne juridiske problemer og skremme enhver nåværende og fremtidig varslere», skrev Shapleys advokater.

mest lest