«Starship» mislyktes minutter etter å ha nådd verdensrommet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. november 2023 | 09:18

SpaceXs gigantiske rakett «Starship» som er utviklet for å frakte astronauter til månen og Mars, mislyktes lørdag.

Den to-trinns store raketten eksploderte 148 km over bakken fra det Elon Musk-eide selskapets Starbase-oppskytningssted nær Boca Chica i Texas. Testen var planlagt at Starship skulle nå verdensrommet og tilbake i løpet av 90 minutter.

Men rakettens Super Heavy-booster for første trinn eksploderte over Mexicogolfen kort tid etter at den ble løsnet fra Starship, som fortsatte ferden mot verdensrommet, men noen minutter senere opplysere en fra selskapet at SpaceX har mistet kontakten med raketten.

– Vi har mistet dataene fra den andre fasen … vi tror vi kan ha mistet den andre fasen, sa SpaceX-ingeniør og livestream-vert John Insprucker, ifølge Reuters. Han la til at ingeniører tror en automatisert flyavslutningskommando ble utløst for å ødelegge raketten, selv om årsaken var uklar.

Oppskytingen var det andre forsøket på å fly Starship montert på toppen av dens enorme Super Heavy booster, etter et forsøk i april som endte i en eksplosjon omtrent fire minutter etter oppskytingen.

Ifølge Reuters planlegger SpaceX å bruke omtrent 2 milliarder dollar i år på videre testing, design- og ingeniørforbedringer.

NASA, SpaceXs kunde, har en betydelig eierandel i Starship, som det amerikanske romfartsorganisasjonen regner med vil spille en sentral rolle for å frakte mennesker til månen i løpet av de neste årene, under romfartsprogrammet, Artemis, etterfølgeren til Apollo-oppdragene.

Her er noen nøkkelfakta om Starship:

  1. Målsetting: Hovedmålet med Starship-prosjektet er å skape et gjenbrukbart romfartøy som kan transportere store mengder last og mennesker til en rekke destinasjoner, inkludert Mars.
  2. Gjenbrukbarhet: Både første- og andrestegene av Starship-raketten er designet for å være fullstendig gjenbrukbare. Dette er en viktig del av SpaceXs strategi for å redusere kostnadene ved romfart.
  3. Kapasitet: Starship er designet for å kunne frakte opptil 100 mennesker og store mengder last til lav jordbane (LEO). Den har også potensial for å utføre interplanetariske oppdrag.
  4. Materialer: Starship er konstruert hovedsakelig av rustfritt stål, som gir det holdbarhet og evnen til å tåle ekstreme temperaturendringer under retur til jorden.
  5. Rakett- og romfartøydesign: Starship består av to hoveddeler – Super Heavy-raketten (førstetrinnet) og Starship-raketten (andreetrinnet). Super Heavy er designet for å bringe Starship inn i lav jordbane før det returneres til jorden. Starship, på den annen side, er romfartøyet som faktisk transporterer nyttelasten til sin endelige destinasjon.

Kilde: ChatGPT.

mest lest