Tidli­gere politi­mann dømt for å hevde at homo­file er lettere psykisk utvik­lings­hemmet

Avatar photo
Publisert 19. desember 2022 | 21:10

Mannen har tidligere jobbet som politimann i Agder politidistrikt. Nå er han dømt for tre tilfeller av hatefulle ytringer på Facebook.

I kommentarfeltet under en NRK-sak på Facebook som handlet om at Holmenkollbakken skulle lyses opp i regnbuefarger, skal den tidligere politimannen ha kommentert:

«Det er en skam å forurense riksanlegget med flagget til en gjeng defekte mennesker.»

I retten forklarte mannen at han med ordet «defekte» mente at homofile er en gruppe mennesker som kan sammenlignes med dem som har «lettere grad av psykisk utviklingshemning eller mentale problemer», ifølge dommen fra Agder tingrett.

Retten mente at den tidligere politimannen i dette tilfellet hadde brutt loven og opptrådt grovt uaktsomt.

I en annen NRK-sak som ble publisert en drøy uke senere, skal mannen nok en gang ha kommet med en kommentar som omhandler homofiles mulighet til å få barn. Her mente retten at mannens kommentar var «smakløs», men ikke nok til å grovt krenke homofile og lesbiskes rettigheter.

Les også: Hver fjerde nordmann tror på engler

Mannen skal og ha foreslått skuddpremie på en spesifikk etnisk gruppe mennesker bosatt i Norge, og sammenligner det med revejakt. I retten hevdet mannen dette var en spissformulering rettet mot en religion og ikke enkeltindivider. Dommeren var klar på at innholdet likevel var grovt uaktsomt og krenkende.

Den siste kommentaren mannen ble dømt for ble skrevet i etterkant av sommerens skyteepisode i Oslo under Pride-helgen. Da skal mannen på Facebook ha ytret i et kommentarfelt at det burde innføres abort av homofile.

«Dette er svært krenkende utsagn overfor denne gruppen av befolkningen, og en grov nedvurdering av deres menneskeverd. Retten til ytringsfrihet kan ikke legitimere denne type diskriminerende og hatefulle ytringer», står det i dommen.

Fikk både fengsel og bot

Mannens forsvarer Bjørge Usterud Tveito opplyser til Fædrelandsvennen jeg har informert min klient om dommen. Han er ikke enig i domsresultatet og vil derfor vurdere å anke dommen.

Straffen ble satt til 25 dagers betinget fengsel.

I tillegg ble mannen idømt en bot på 30.000 kroner.

– Dommen er rettslig interessant fordi den angår en av vår sivilisasjons grunnleggende rettigheter, nemlig ytringsfriheten og hvor langt den strekker seg. Siden saken reiser prinsipielle spørsmål knyttet til rekkevidden av ytringsfriheten er det mulig at uttalelsene bør prøves i en høyere domsinstans, sier Tveito til Fædrelandsvennen.

En av Norges rikeste innvandrere – fengslet for drapsforsøk

mest lest