Landsstyret i INP: – Kan ikke akseptere at partileders negative adferd får fortsette uten konsekvenser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. januar 2024 | 12:31

Det som omtaler seg som landsstyret i Industri- og næringspartiet (INP) var fredag kveld samlet til møte.

Partileder Owe Ingemann Waltherzøe forlot det digitale møtet. Det bekrefter han lørdag overfor Dagbladet.

– Ja, jeg forlot Teams-møtet etter å ha gjort forsamlingen oppmerksom på at møtet er feil innkalt etter gjeldende vedtekter. Jeg forlot for å ikke gi møtet legitimitet, skriver Waltherzøe i en tekstmelding.

Den gruppen som forble i møtet skriver lørdag en uttalelse;

«I Landsstyremøtet 19.1.24, valgte partileder, 2 sentralstyremedlemmer og landsstyredelegatene fra Trøndelag, Troms, Finnmark og Telemark å forlate et lovlig innkalt landsstyremøte. De begrunnet sin fratreden med at de ikke anerkjenner Landsstyrets eller møtets legitimitet.

Landsstyret er etter vedtektene beslutningsdyktig når halvparten av delegatene er til stede. Med 14 av 19 valgdistrikter og 5 av 8 sentralstyremedlemmer til stede, ble det besluttet å fortsette møtet,» heter det i uttalelse iNyheter har fått tilgang til.

I uttalelsen rettes det kraftig kritikk mot partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

«Landsstyret ser med stor bekymring og alvor på noen av de uttalelser, skriftlig og muntlig, som partileder har fremmet i media om organisasjonen, internt om navngitte personer, og direkte til personer med verv og engasjement i partiet. Landsstyret kan ikke akseptere at organisasjonen og organisasjonens medlemmer, tillitsvalgte eller engasjerte/ansatte, blir utsatt for adferd som strider mot partiets regelverk og verdier.«

Det heter videre at:

«Det er uforenelig med partiets verdigrunnlag å opprettholde tillit til personer med verv i styrende organer, dersom disse ikke anerkjenner partiets definerte og konstituerte organer. Landsmøtet har valgt partileder til Landsmøtet i 2026. Landsstyret kan imidlertid ikke akseptere at partileders negative adferd får fortsette uten konsekvenser.»

I det som ser ut som en mistillitserklæring, innkalles det til ekstraordinært landsmøte allerede i mars. Og et ordinært landsmøte «før sommeren».

«INP skal ha demokratiske og lovlige prosesser for god håndtering av alle organisatoriske utfordringer. Arbeidet med å utvikle gode vedtekter, retningslinjer og prosedyrer pågår og vil, sammen med gjennomføring av valg, bli behandlet i et ekstraordinært Landsmøte i mars og et ordinært Landsmøte før sommeren.»

– Fratrer ikke

Waltherzøe avkreftet i fredagens møte at han skal fratre som leder, skriver Dagbladet.

– Jeg var helt tydelig på at jeg ikke fratrer eller har pause som enkelte desinformerer om, melder Waltherzøe i en sms.

Det har foreløpig ikke lykkes iNyheter å få en kommentar fra Waltherzøe.

Følgende personer har underskrevet uttalelsen fra «landstyremøtet» som partilederen altså ikke anerkjenner legitimiteten til.

Joar Nesse, 1.nestleder

Finn Arne Follestad, 2.nestleder

Ragnar Olsen, sentralstyremedlem

Irene Østerbø, sentralstyremedlem

Werner Neurauter, sentralstyremedlem

Håvar Berg-Larsen, fylkesleder Nordland

Atle Kvammen, fylkesleder Møre og Romsdal

Torvald Håvardstun, fylkesleder Vestland

Ann Jorunn Hillersøy, Hordaland Jan Inge Selvik, Rogaland Trond Henrik Bergersen, Østfold Inger Thorbjørnsen, fylkesleder Oslo Line Kjos, fylkesleder Akershus Tove Gulliksen, Vestfold Roger Larsen, fylkesleder Buskerud Kjell Sandvik, Agder Audun Engesbak, fylkesleder Agder Tom Noreng, fylkesleder Innlandet Jack Hatlen, Innlandet.

mest lest