Dette er en kommentar.
Det burde vært åpenbart for alle med fornuften intakt hva som ville skje med «kulturen» i Forsvaret når man åpnet opp for å samle jenter og gutter på samme rom og kaserner.Men folk og offiserer har lydig holdt kjeft i møte med medias og politikernes sosiale utopier.
Til slutt endte vi som samfunn opp med å tro på vært eget «bullshit». Hvor lenge skal vi fortsette å ignorere varselsignalene og dra Forsvaret ned i en hengemyr av distraksjoner fra det oppgaven reelt sett dreier seg om:
Forsvaret av Norge og en mest mulig effektiv militærmakt for hver krone investert.
Forsvarssjefen stilte søndag skolerett på Dagsrevyen for å svare for historiene om utbredt seksuell trakassering mellom medsoldater.
NRK har lagt ved eksempler på kommentarer jenter i førstegangstjeneste har mottatt:
- «Kan du dra opp genseren, vær så snill, jeg har så lyst til å se puppene dine.»
- «Jenter er til for å misbrukes.»
- «Kan du åpne buksesmekken så jeg kan få kjenne litt på musa?»
Andelen jenter i førstegangstjeneste har nå kommet opp i 30 prosent. Jenter og gutter bor på samme kaserner og rom. Vi snakker om unge mennesker stort sett i alderen 18-21 år. Befalet er ofte ikke stort eldre.
Hva kan egentlig gå galt under slike omstendigheter? (ironivarsel)
Min «høyeste prioritet» er å gjøre noe med dette, sa forsvarsjefen til NRK.
– Det er dette vi jobber med i det forebyggende sporet, og ikke minst hvordan vi skal håndtere de her sakene på en enda bedre måte, sa general Eirik Kristoffersen.
NRK presset ham også til å innrømme at det er et «kulturproblem» i Forsvaret.
Forsvarssjefens «høyeste prioritet» har altså blitt å håndtere «ukultur» som skyldes at det nå er blitt et stort antall jenter, som guttene i Forsvaret ikke har selvdisiplin nok til å la være i fred.
Noen få av oss har advart mot dette i årevis. Eller rettere: Jeg føler meg nokså alene om å ha advart om det.
Artikkelen fortsetter.
Før den politiske målsettingen om 30 prosent kvinner ble presset gjennom, var det også mange utfordringer i Forsvaret. Også en homogen gruppe menn kan skape dysfunksjonelle forhold.
Men tusenvis av år med erfaring med krig, enheter og effektivitet i krig har gitt det samme resultat. Krig utføres best av menn; grupper av menn som kjemper mot andre grupper menn. Alle vet jo innerst inne at blandede grupper av kvinner og menn innebærer en annen kultur og dynamikk. Det seksuelle kommer svært nær og blir en kilde til følelser, konflikt, allianser, distraksjoner etc.
Forsvaret og militærtjeneste har alltid handlet om å forme unge mennesker, å disiplinere dem og få dem til å følge ordrer. Ofte i automatiske prosesser som man klarer å gjennomføre selv under enorme fysiske og psykiske påkjenninger. Man ønsker gjerne at militære enheter skal utvikle selvoppofrelse og heltemot, en opplevelse av samhold mot en ytre fiende.
Det som beskrives i NRKs reportasjer er overhodet ikke overraskende. Jentene føler seg jaktet på av sin medsoldater. Jentene må «passe på hverandre». Og det mot sine egne medsoldater.
Dette er ikke et særlig «kulturproblem» i Forsvaret. Dette er simpelthen en forventet utvikling som skjer i menneskegrupper. Vi kan ikke løsrive oss fra biologien vår fullstendig.
Norske unge gutter er på ingen måte unike her, kanskje tvert i mot er de mer disiplinert i forhold til det annet kjønn enn de aller fleste andre kulturgrupper. Likevel går det «galt».
Det vi får høre om er akkurat som forventet når man igangsetter et eksperiment gjennom «mangfold» og likestilling i Forsvaret vårt.
De eneste som kan glede seg og le over denne raseringen av militærmakten, er Russland.
Ta en kikk på krigen i Ukraina. Det er ingen kvinner ved frontene der. På noen av sidene. Selvfølgelig ikke. Det er en krig på blodig alvor. Ingen «lek» slik våre politikere legger opp til.
Nå er det på tide at Norge snur. Førstegangstjeneste bør være forbeholdt gutter. De få jentene som har spesielle interesser av å gjøre militærtjeneste kan vi heller gjøre unntak for. Målsettingen bør heller være to prosent kvinner, enn 30 prosent.
Og det er også på tide at norske offiserer tar mot til seg og sier i fra om hva som er i ferd med må skje med institisjonen deres. Det vil ikke nytte vesentlig å prøve å gjøre noe med «kulturen» i Forsvaret for å få bukt med dette. Det er POLITKKEN man må gjøre noe med.
Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Eksperimentets konsekvenser viser seg nå: Argumentene mot jenter i Forsvaret (+)