Korrupsjonsekspert: Deler av Norges 75 milliarder kroner til Ukraina, vil havne i lomma til korrupte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2023 | 01:11

Vi må regne med at deler av Norges 75 milliarder kroner havner i lomma til korrupte i Ukraina, mener landets fremste korrupsjonseksperter.

Gro Skaaren-Fystro
Spesialrådgiver / Cand.polit. Bilde: transparency.no

– Det er et dilemma. Det er veldig viktig at vi støtter Ukraina, men vi kommer til å få korrupsjonssaker, sier Gro Skaaren-Fystro til NRK.

Hun er spesialrådgiver i Transparency International Norge, en organisasjon som jobber for å bekjempe korrupsjon globalt.

Denne uken ble regjeringen og et flertall på Stortinget enige om et femårsprogram med bidrag til Ukraina (Nansen-programmet). Summen er på totalt 75 milliarder kroner, med et årlig beløp på 15 milliarder.

– Pengene trengs i gjenoppbyggingen av Ukraina, men det er store korrupsjonsutfordringer som gjør meg bekymret. Dette blir virkelig en test, sier Skaaren-Fystro.

Korrupsjonsindeksen som ble lansert av Transparency International i slutten av januar, viser at Ukraina er et av verdens mest korrupte land.

– Ukraina ligger veldig dårlig an i europeisk sammenheng når det gjelder korrupsjon. Europa sett under ett har 66 poeng, mens Ukraina har 33 poeng, forteller Skaaren-Fystro.

Les også: Korrupsjonsraid blant høytstående ukrainske ledere: – Svindel på millioner av dollar

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum erkjenner at mange kan bli fristet til å utnytte situasjonen i Ukraina til egen vinning.

– Det kan skje enkeltfeil, men vi må gjøre det vi kan for å unngå at pengene kommer på avveie. Det er en krigssone, men vi må følge nøye med på utstyret og pengene vi sender, sier Vedum til NRK.

Vedum sier blant annet at pengene skal gå gjennom store internasjonale aktører som investeringsbanken EBRD, men Transparency International mener likevel at undersøkelser de har gjort viser at det er enda vanskeligere å følge pengestrømmene i de store organisasjonene.

– Vi har erfart at det i de mindre organisasjonene har vært lettere å følge opp, og at man raskere gir opp å følge pengestrømmene i større organisasjoner, sier Gro Skaaren-Fystro.

Røseth mener Ukraina tar korrupsjon på alvor: – Ingen indikasjoner på at bistand har blitt offer for korrupsjon

mest lest