NRK: Kongen takket Putin for bursdagsgave

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. februar 2023 | 19:09

Kongen Harald ble 85 år 21. februar 2022. Som seg hør og bør fikk han gaver fra utlandet. Deriblant en verdifull vase fra Russlands president Valdimir Putin.

«En håndmalt prydurne i porselen fra Imperial Porcelain Manufactory – gitt i anledning fødselsdagen,» heter det i gavelisten på Kongehuset.no.

Tre dager senere startet Russlands invasjon av Ukraina.

Slottet opplyser overfor NRK at det er en 46 centimeter høy vase som ble sendt til kongen via den russiske ambassaden i Norge 21. februar i fjor.

Takkebrevet til Putin ble sendt fra Slottet via Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Moskva 5. april, opplyser Slottet til NRK.

– Kongen mottar som statsoverhode en rekke gaver hvert år fra andre lands statsoverhoder og diplomater. Kongen tar alltid imot disse gavene og takker for dem, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NRK.

Den russiske ambassaden i Norge bekrefter overfor NRK at vasen ble gitt til kong Harald i anledning hans 85-årsdag.

«Gaven ble gitt til Hans Majestet sitt jubileum i samsvar med protokollskikken som er etablert hos oss,» skriver ambassaden i en e-post.

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at det ikke er vanlig å takke nei til gaver, og at det heller ikke er vanlig at kongehuset informerer UD om gaver eller takkebrev.

Fox News-epostene: Hva gjør du når publikummet ditt tror på «sprøyt»?

mest lest