Samerådet langer ut mot dataspillet «Final fantasy XIV»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2023 | 02:00

Samerådet langer ut mot dataspillet «Final fantasy XIV», og ber om at antrekk som ligner samedrakten fjernes umiddelbart.

– De bruker noe som tilhører det samiske folket til kommersiell bruk. Dette er det tydeligste symbolet på det samiske, og er av spesiell betydning for samene, sier finske Áslat Holmberg, president i Samerådet, til VG.

I brevet som Samerådet har sendt til selskapet Square Enix, som står bak spillet «Final fantasy XIV», så ber de selskapet om umiddelbart å fjerne antrekket «Far Northern Attire».

I spillet kan en kjøpe klesplagg for å kle opp sin karakter.

– Vi mener dette er en tydelig kopi av den samiske folkedrakten, eller at det har en sterk relasjon til samiske symboler. Vi vil at de skal vite at de har brukt vår kulturarv uten å ha noen kontakt med oss – vi vil reise denne problemstillingen, sier Holmberg.

Holmberg sier at dette har skapt reaksjoner blant det samiske folket.

– Ofte kan det se ut som om disse debattene bare handler om å reagere og at folk blir fornærmet for hvordan ting presenteres. Vi ønsker å snu dette ved å prate om kulturelle rettigheter. Dette handler om rettigheter, ikke om å bli fornærmet, sier Holmberg.

Samerådet viser til en avtale mellom det samiske folk og Disney, som ble undertegnet i forbindelse med produksjonen av filmen «Frost 2», som ble utgitt i 2019. De mener det er en tilsvarende dialog og avtale som må på plass før Samrådet skal kunne akseptere de nye klærne i spillet «Final fantasy XIV».

Mystisk samtale med Chatbot vekker oppsikt: – Du er gift, men du elsker meg

mest lest