Største COVID-vaksinestudien noensinne: Økning i hjerte- og hjernesykdommer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2024 | 07:53

Den største COVID-vaksinestudien til dags dato har identifisert noen risikoer knyttet til vaksinen.

Forskere fra Global Vaccine Data Network (GVDN) i New Zealand analyserte 99 millioner mennesker som mottok COVID-vaksiner i åtte land, skriver Fox News.

De fulgte med på eventuelle økninger i 13 ulike medisinske tilstander i tiden etter at folk hadde blitt vaksinert mot koronaviruset.

Ifølge en kunngjøring fra GVDN, fant en studie publisert i tidsskriftet Vaccine forrige uke at vaksinen var assosiert med en liten økning i nevrologiske, blodrelaterte og hjertelignende medisinske tilstander.

Personer som mottok visse typer mRNA-vaksiner, ble funnet å ha en økt risiko for myokarditt, som er betennelse i hjertemuskelen.

Noen vektorvaksiner ble knyttet til en økt risiko for blodpropp i hjernen, samt en økt sannsynlighet for Guillain-Barré syndrom, en nevrologisk lidelse der immunsystemet angriper nervene.

Ifølge pressemeldingen fra GVDN kunne andre mulige risikoer omfatte inflammasjon i en del av ryggmargen etter vektorvaksiner, samt inflammasjon og hevelse i hjernen og ryggmargen etter både viral-vektor- og mRNA-vaksiner.

«Hvor stor populasjonen var i denne studien, økte muligheten for å identifisere sjeldne potensielle signaler om vaksinesikkerhet,» sa hovedforfatter Kristýna Faksová fra Avdeling for epidemiologisk forskning, Statens Serum Institut, København, Danmark, i pressemeldingen.

«Enkeltsteder eller regioner har sannsynligvis ikke en stor nok populasjon til å oppdage veldig sjeldne signaler.»

mest lest