Nå er det flere diktaturer enn demokratier i verden

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mars 2023 | 03:42

35 år med demokratisk fremgang har blitt tilbakestilt i løpet av det siste tiåret.

Det globale demokratinivået er tilbake til samme nivå som det var i 1986, skriver forskning.no

Det er ni land har blitt rene diktaturer de siste to årene: Afghanistan, Tsjad, Guinea, Haiti, Iran, Mali, Myanmar, Turkmenistan og Usbekistan, kommer det fram i en rapport fra prosjektet Varieties of Democracy ved Gøteborgs universitet (V-DEM).

Øyvind Østerud som er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at nedgangen i demokratisk styresett ofte skyldes økonomiske tilbakeslag. Han har bidratt til V-DEM sin siste rapport som landekspert.

– Det blir gjerne mer misnøye, mer polarisering. Myndighetene strammer gjerne litt til fordi det er mer uro, så økonomiske kriser er en viktig del av forklaringen på tilbakegangen i demokratisk styresett, sier Østerud til forskning.no.

Den demokratiske nedgangen er særlig tydelig i Stillehavsregionen, i Øst-Europa og i Sentral-Asia. Det har også vært en nedgang i Latin-Amerika og Karibia.

Østerud, er usikker om det noen land som i dag styres autoritært som kan bevege seg i en mer demokratisk retning de neste årene.

– Det er det jo veldig vanskelig å spå om, fordi det kommer veldig an på utviklingen i landet, om de klarer å snu tendensen i retning av mindre motsetninger mellom folkegrupper, dempe indre spenninger, sier han.

Men Østerud ser likevel på Ukraina som en mulighet på lengre sikt.

Tidligere ambassadør er kritisk til norsk utenrikspolitikk: – Vi er for aktive

mest lest