Putin: Russland og Kina kjemper mot «felles trusler»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mars 2023 | 05:17

Vladimir Putin roser «den gode gamle vennen» Xi Jinping i en avisartikkel publisert i Kina like før et statsbesøk av den kinesiske presidenten.

Besøket vil gi Russland en mulighet til å understreke at landet ikke har blitt isolert av verdenssamfunnet.

De to lederne, som antas å dele et sterkt personlig forhold, vil møtes på mandag, etterfulgt av en uformell lunsj, sa Putins talsmann, Dmitrij Peskov, ifølge The Guardian.

I en artikkel skrevet for en kinesisk avis på søndag ønsket Putin Kinas vilje til å spille det han karakteriserte som en «konstruktiv rolle» i å løse Ukraina-«krisen» velkommen.

Den russiske presidenten kalte Xi sin «gode gamle venn»  og sa at Russland hadde store forhåpninger til besøket, den kinesiske lederens første besøk til Russland siden Putin startet sin invasjon av Ukraina i fjor.

– Vi er takknemlige for [Kinas] balanserte linje i forbindelse med hendelsene som finner sted i Ukraina, for å forstå deres bakgrunn og sanne årsaker. Vi ønsker velkommen Kinas vilje til å spille en konstruktiv rolle i å løse krisen, sa Putin i artikkelen.

–Vi har nådd et enestående nivå av tillit i vår politiske dialog, vårt strategiske samarbeid har blitt virkelig omfattende og står på randen av en ny æra, skrev han.

Putin sier at Russland og Kina kjemper mot «felles trusler».

Xi publiserte i sin tur en artikkel i Rossiiskaya Gazeta, en dagsavis publisert av den russiske regjeringen, der han oppfordret til «pragmatisme» mot Ukraina.

Les også: Kina advarer USA: Vil ikke ha innblanding i forholdet til Russland

Han sa at Kinas forslag, en 12-punkts fredsplan utgitt i forrige måned, og i stor grad avvist av Vesten, representerer «så mye som mulig enhet av verdenssamfunnets synspunkter».

Xi sa at hans tur til Russland hadde som mål å styrke vennskapet mellom de to landene, «et altomfattende partnerskap og strategisk samhandling», i en verden truet av «handlinger av hegemoni, despoti og mobbing».

– Det er ingen universell regjeringsmodell, og det er ingen verdensorden der det avgjørende ordet tilhører et enkelt land, skrev Xi.

Lurås #9 med Cecilie Hellestveit: Ukraina, «meningsløst» blodbad, Nato, Vesten, Russland, Kina-USA, hybridkrig, storkrig,

mest lest