Bolsonaro tiltalt for å forfalske sin egen vaksinasjonsstatus

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 20. mars 2024 | 15:45

Jair Bolsonaro, den tidligere presidenten i Brasil, er nå offisielt anklaget for å ha gitt feil opplysninger om koronaaksineringen.

Seksten personer er også beskyldt for å ha delt falsk informasjon i databasen til det brasilianske helsedepartementet. skriver nettstedet i.pl.

Den 68 år gamle tidligere presidenten nektet å ta vaksinen.  

Brasils høyesterett har offisielt tiltalt Bolsonaro. 

Det hevdes at den daværende statslederen delte falsk informasjon om koronavirusvaksinasjoner. Hensikten var å få de manipulerte dataene til å se ut som om Bolsonaro, hans 12 år gamle datter og personer rundt ham hadde tatt vaksinene. 

Etter å ha tapt valget, noen dager før den offisielle maktoverføringen, ønsket han å forlate landet og dro til USA. 

For å kunne reise måtte han ha et vaksinasjonssertifikat. 

Dermed bedro presidenten og seksten andre tiltalte personer restriksjonene pålagt av COVID-19 i tidsrommet fra november 2021 til desember 2022, heter det i tiltalen. 

I løpet av pandemien uttrykte Bolsonaro misnøye med massevaksinasjoner. Han ignorerte restriksjonene og oppfordret åpent sine landsmenn til å gjøre det samme.

Tidligere administrasjon under presidenten ignorerte også flere tilbud fra legemiddelselskapet Pfizer, som ønsket å levere et betydelig antall vaksiner til Brasil i 2020 skriver trtworld

Bolsonaro kan komme til å ende opp i fengsel. 

Fábio Wajngarten, hans advokat, uttalte seg om anklagene og beskrev dem som absurd. Han la likevel til at han ikke lenger var i kontakt med den tidligere presidenten.

Som president var han fullstendig unntatt fra plikten til å vise eventuelle sertifikater. Dette anses som politisk forfølgelse og et forsøk på å underminere den betydelige politiske innflytelsen han har bygget opp, la Wajngarten til.

Zilan Costa, en juridisk analytiker, uttalte seg om denne saken. Han fortalte ifølge Associated Press  at dersom Bolsonaro blir funnet skyldig i å forfalske helserapporter, kan han risikere en fengselsstraff på opptil tolv år.  

Minimumsstraffen for disse overtredelsene er to år. Presidentens medarbeidere kan bli dømt til maksimalt fire års fengsel.

mest lest