Åpnet cannabiscafé: – Må revidere loven

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 20. april 2024 | 15:14

Lørdag formiddag åpnet Roar Mikalsen cannabisutsalg midt i Oslo, ikke langt fra Slottet. Ikke lang tid etter var den stengt igjen.

Kafeen, som ble åpnet på markeringsdagen 4/20 den 20. april, var en aksjon mot gjeldende lovverk. En stor mengde mennesker på rundt hundre personer hadde samlet seg i Slottsparken før de marsjerte til kafeen rundt klokken ti.

Det tok ikke lang tid etter åpning før politiet politiet opp og satte en stopper for det åpne salget av den ulovlige planten.

Den rusliberale aktivisten, som er leder i Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), anslår imidlertid at han klarte å selge omtrent 600 gram cannabis for rundt 50 000 kroner før stengningen.

Politiet bekrefter at én person, kafeens driver, ble anmeldt for salg av cannabis. Pengene Mikalsen tjente ble beslaglagt.

– Nå er butikken stengt. Vi er veldig fornøyd med aksjonen, sier Mikalsen til Dagbladet.

Politiet hadde fått meldinger fra personer i området som mistenkte at det ble gjort utsalg av cannabis på stedet. Disse slipper trolig unna protesten uten straff.

– Det er formentlig en del som har kjøpt før vi kom dit. Det blir ikke noe prioritet fra oss å følge opp de som eventuelt har kjøpt eller brukt narkotika, sier innsatsleder Steinar Bjerke i en pressekonferanse.

Les også: Er maktbruk på rusfeltet forholdsmessig?

Målet med aksjonen var å skape debatt om norsk ruspolitikk. Åpningsdagen 20. april er en uoffisiell feiring av cannabis og cannabiskultur.

Artikkelen fortsetter.

Blant de som reagerer, er justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

– Dette er helt sprøtt. Man kan ikke åpne en cannabiskafé og forvente at det ikke får reaksjoner. Slik virksomhet er ulovlig og bør straffeforfølges. Narkotika er, og skal være, ulovlig. Vi kan ikke stå og se på at folk bryter loven og konstruerer situasjoner for å framprovosere reaksjoner fra politiet, sier Ropstad til Dagbladet.

Oslo Venstre er ikke enig.

– Krigen mot narkotika har feilet. Dagens lover gjør at cannabis-markedet havner rett i lommene på kriminelle.

Det skriver fylkeslaget på Facebook i dag.

– Det er på tide å tenke nytt og legge til side gammeldags moralisme. Nå er tiden inne for å ta kontroll over markedet. Vi jobber derfor for å gjennomføre en prøveordning med regulert omsetning av rusmidler i Oslo, og gi hjelp fremfor straff til de som sliter.

Les også: Har cannabisbrukerne vunnet?

En vellykket aksjon, mener Mikalsen. Det er bedre med et kontrollert salg av cannabis enn at ungdommer kontrollerte salget ved Akerselva, sier han.

– De siste ti årene har verdenssamfunnet gått vekk fra et narkotikafritt ideal. Ettersom vi har forlatt hensikten med loven må vi også revidere loven, sa Mikalsen til Avisa Oslo tidligere denne uka.

En av kundene, Johannes, uttrykte at han kun ønsket å få tilgang til det han mener han burde hatt lov til å kjøpe lenge før. Han så ikke på sitt eget kjøp som sivil ulydighet, men som et ønske om å kunne fungere bedre i hverdagen.

Cannabis, som under rusreformutvalgets forslag nesten ble vedtatt avkriminalisert, er fortsatt ulovlig i Norge. Det er imidlertid lovlig i flere andre land, deriblant Tyskland, Uruguay, Malta, Sveits og flere stater i USA.

mest lest