Zelenskyj advarer om trusselen – russisk minister peker på mulig stort mål

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. april 2024 | 10:31

Russland viser tegn til at landet vil innta byen Kharkiv i den forventede russiske sommeroffensiven.

Det skriver den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (som har tette forbindelser til våpenindustrien).

Tenketanken har basert sin vurdering på uttalelser fra Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, som den første høytstående personen i Kreml som direkte har utpekt byen som et mulig mål.

Det skjedde i et intervju, der han beskrev byen som «viktig» med tanke på president Putins planer om å opprette en såkalt bufferzone for å beskytte Russland mot ukrainske angrep.

Nylig har Ukrainas president Zelenskyj påpekt den forestående trusselen om en russisk sommeroffensiv, med det spesifikke målet om å erobre Kharkiv, en stor og viktig by for landet.

Presidenten snakker om den akutte mangel på luftforsvar i sin daglige kvelds tale til nasjonen.

– Når Ukraina ber partnerland om luftforsvarssystemer som de har tilgjengelig på lager og baser, men som trengs her, i Ukraina, for å beskytte liv, er dette et eksempel på genuin alliert handling, sier Zelenskyj.

Presidenten sier han er takknemlighet overfor ledere og stater som aktivt oppfyller sine løfter og jobber hardt for å forbedre landets luftvernskapasiteter. Zelenskyj understreker viktigheten av å handle raskt, «ettersom russiske terrorister har hatt betydelig tid til å true livene til ukrainerne». Han insisterer på behovet for luftforsvarssystemer og at verdenssamfunnet til å ikke nøle med å ta avgjørende beslutninger for å beskytte folket.

mest lest