Zelenskyj anklager arabiske ledere for å «lukke øynene»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. mai 2023 | 02:46

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager arabiske ledere for å «lukke øynene» til Russlands invasjon.

Fredag var Zelenskyj i Saudi-Arabia på et toppmøte i Den arabiske liga.

Av landene i Den arabiske liga er det bare Syria som åpent har støttet Russlands invasjon. Andre har forsøkt å opprettholde gode forbindelser med Moskva.

– Dessverre er det noen i verden og her blant dere som lukker øynene for disse [krigsfange] burene og ulovlige annekteringer, sa Zelenskyj.

– Jeg er her for at alle skal kunne se ærlig ut, uansett hvor hardt russerne prøver å påvirke, må det fortsatt være uavhengighet.

Zelenskyj fortalte også til lederne i Jeddah at landet hans forsvarte seg mot kolonisatorer og imperialister, og så ut til å påberope seg den arabiske verdens egen historie med invasjon og okkupasjon.

Vertsnasjonen Saudi-Arabia har gått en delikat linje i konflikten – på den ene siden støtter de en FN-resolusjon som krever at Russland trekker sine tropper tilbake og lover 400 millioner dollar i humanitær hjelp til Ukraina, mens de på den andre siden motsetter seg å innføre sanksjoner mot Russland, og foretrekker å se seg selv som nøytrale i konflikten, skriver BBC.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman fornyet sitt tilbud om å megle mellom Moskva og Kyiv på toppmøtet.

Den ukrainske lederen er ventet å reise fra Saudi-Arabia til G7-toppmøtet, der han skal snakke med USAs president Joe Biden.

– Det er en sikker vinner at president Biden vil møte ham, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan lørdag, uten å gi detaljer om når samtalene vil skje, melder AFP.

– Presidenten ser frem til muligheten til å kunne sette seg ned ansikt til ansikt, sier Sullivan.

mest lest