«Titanic»-dykk: Desperat søk etter savnet fartøy med fem om bord

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. juni 2023 | 03:52

Søk- og redningsmannskaper kjempet mot klokka mandag for å finne en turistubåt som forsvant i Nord-Atlanteren mens de var på dykk til vraket av Titanic.

Den amerikanske kystvaktens avdeling i Boston bekrefter overfor The Guardian at det var fem personer om bord i den lille ubåten Titan.

Blant dem flere betalende passasjerer – en av dem er den britiske milliardæren og eventyreren Hamish Harding.

Harding (58) la ut på Instagram på lørdag: «På grunn av den verste vinteren i Newfoundland på 40 år, vil dette oppdraget sannsynligvis være det første og eneste bemannede oppdraget til Titanic i 2023. Et værvindu har nettopp åpnet seg, og vi skal forsøke et dykk i morgen».

Artikkelen fortsetter.

Ubåten drives av undervanns turist selskapet Oceangate. Hver passasjer betaler 250.000 dollar – cirka 2,7 millioner kroner.

Den amerikanske kystvakten opplyser at Titan har forsvunnet i nærheten av Titanic-vraket, og at fartøyet hadde kapasitet til å bli nedsenket i 96 timer, men det var uklart om det fortsatt var under vann eller hadde komt opp og ikke kunne kommunisere.

– Vi gjør alt vi kan for å finne ubåten.

Amerikanske og kanadiske skip og fly svermet området rundt 1.450 km øst for Cape Cod, noen slipper sonarbøyer som kan overvåke til en dybde på nesten 4.000 meter, sa den amerikanske kystvakten, men søket var «komplekst». Havdypet er på nesten 13.000 fot.

Ubåten er i stand til å dykke 4.000 meter under havoverflaten, ifølge Ocean Gate.

Restene av Titanic ligger på 3.800 meters dyp utenfor Newfoundland. Skipet var på sin jomfrutur over Atlanterhavet da det forliste 12. april 1912 etter å ha kjørt inn i et isfjell. Rundt 1.500 mennesker omkom, mens rundt 700 ble reddet.

mest lest