Biden kutter støtten til Wuhan-laben permanent

Avatar photo
Publisert 20. juli 2023 | 20:49

Det kommer frem i et brev fra Kongressen i USA, som er offentliggjort av landets helsedepartementet.

I det sterkt kritiske brevet, sier departementet at Wuhan institutt for virologi trolig har brutt USAs helsemyndigheters retningslinjer for biologisk sikkerhet.

Årsaken til at USAs president Joe Biden nå fjerner pengestøtten, er at det blir ansett som nødvendig for «å redusere potensialet for offentlig helseskade».

Instituttet i Wuhan har blant annet drevet med forskningen på koronavirus. Både FBI og energidepartementet i USA mener covid-19 trolig stammer fra en lekkasje fra Wuhan-laben. En rekke eksperter har lenge trodd det samme, og mange av de har fryktet å uttrykke det offentlig.

Kina benekter at virusuten stammer fra Wuhan-laben, men landet nekter å la internasjonale forskere den tilgangen de trenger for å ettergå anklagene fullstendig.

Biden-administrasjonen har bedt kineserne om innsyn i laboratoriets protokoller for å sikre at forskningen på koronavirus foregår på en trygg måte. Det skal de ikke fått tilfredsstillende svar på, skriver Nettavisen.

Dette skal være bakgrunnen for at USA nå kutter støtten.

De siste par årene har teorien om at covid-19 stammer fra Wuhan-laben fått bredere tilslutning.

Vaksineforskeren Birger Sørensen fremmet teorien i en sak fra NRK 7. juni 2020. Det ble rettet mye kritisk søkelys mot ham i ettertid, blant annet fra Faktisk.no.

mest lest