Meddommer ville frifinne Lysglimt Johansen for hatefulle ytringer: – Jødene er en ressurssterk gruppe

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. juli 2024 | 19:55

En meddommers dissens og forklaringene på disse, skaper oppsikt.

Rettssaken pågikk over 7 dager i slutten av juni. Og denne uken kom dommen: Partilederen for Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, er dømt til syv måneders fengsel.

30 dager er betinget, og med en prøvetid på to år. Han må også betale en bot på 10.000 kroner.

Dommen omfatter flere lovbrudd, inkludert grovt Nav-bedrageri, hatefulle ytringer, uriktig forklaring, og hensynsløs atferd mot tidligere forstander i Det mosaiske trossamfund Ervin Kohn.

NRK har nå omtalt deler av meddommerens dissens.

«I dommen mot Hans Jørgen Lysglimt Johansen, ville en meddommer frikjenne den høyreradikale Alliansen-lederen og sette fornærmede Ervin Kohn på tiltalebenken,» skriver NRK i ingressen.

Skjermbilde NRK

Under tiltalepunktet om hensynsløs atferd peker meddommeren på Kohns betydelige følgerskare på sosiale medier og hans rolle som leder for det jødiske trossamfunnet på at det her er snakk om en offentlig person som selv er ute med kraftfulle påstander. Han peker da ikke minst på støtten Kohn har giitt til Israels okkupasjon i Vestbredden og krigen som føres i Gaza.

Lysglimt skal blant annet ha uttalt at «Fredelige folk fra Motstandsbevegelsen blir angrepet av Voldsvenstre ledet frem av jøden Ervin Kohn fra Antirasistisk Senter».

Fagdommer og den ene meddommere (flertallet) mente Lysglimt Johansen «maner til avsky for Kohn. Kohn fremstilles videre som leder for jødene i omtale av konspirasjonsteorier# og viser til utsagn som «Om vi ikke tar det oppgjøret med de globalistiske jødene nå, i Norge ledet av jøden Ervin Kohn […] banker de gjennom FNs migrasjonsplattform og da er det over».

«Samlet mener flertallet at tiltaltes ytringer på Twitter markert går ut over de ubehageligheter som alminnelig menneskelig samkvem kan føre med seg. (…) Flertallet har lagt vekt på at det dreier seg om flere uttalelser, avgitt offentlig på Twitter hvor tiltalte har flere tusen følgere, og over et visst tidsrom.»

Men for meddommeren som tok dissen, som er samme mann som oppga underveis i rettssaken at han hadde en jødisk kone og spurte Lysglimt Johansen om han hadde «et problem med det» stiller et seg annerledes.

Les også: Meddommer til Lysglimt Johansen på dag 3: – Er det et problem at min kone er jødisk?

Fra dommen kan vi lese følgende:

«Mindretallet, meddommer NN [iNyheter har anonymisert vedkommende], mener at det i sterk grad vil kunne stride mot den allmenne rettsoppfatning dersom en (Kohn) som går så langt i å støtte samt forsvare en stat (Israel) som blir etterforsket for et pågående «plausibelt folkemord» med ca 40.000 drepte (tallet inkluderer kun de opptalte og identifiserte så langt), samtidig skal påberope seg å være fornærmet og krenket pga ytringene som omtales.»

I dommen heter det videre:

«Meddommeren anfører at dette ikke «henger på greip», og at han opplever meddommervervet som noe som blant annet skal sikre at slike opplagte – og i grad særdeles omfattende – skjevheter som ikke blir fanget opp av snevre formaljuridiske betraktninger, forhindres. Dette er et samvittighetsspørsmål for meddommeren, et spørsmål som omhandler proporsjoner og ikke minst det humanitære. For ordens skyld er meddommer NN gift med en jødisk ektefelle. Man skal likevel – eller kanskje nettopp derfor – «ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer en selv».»

Meddommeren mener det er merkelig at Kohn med sin posisjon skal føle seg krenket av er marginal figur som Lysglimt Johansen.

Han viser også til «Kohns mislykkede forsøk på å få penger og unnskyldning fra Lysglimt før han og hans kumpaner dermed i stedet anmeldte – og så klaget på den initielle henleggelse.» Han mener dette «taler vel også for seg.»

Meddommere viser til et oppslag der Kohn av Aftenposten er utnevnt til «førstejøde i Norge».

«Han er en kjent representant for jøder i Norge og har tidligere vært forstander i Det Mosaiske Trossamfunn. Han har i tillegg vært nestleder i antirasistisk senter samt aktiv og profilert samfunnsdebattant. Til dette kommer en følger-/ venneskare i sosiale medier på flere tusen. Han er altså i aller høyeste grad en offentlig person, og en som har som har valgt rampelyset selv,» heter det i dissensen.

Så kommer meddommeren inn på krigen i Gaza.

«Mindretallet mener at det samlet sett må kunne hevdes at er det noen som bør tåle verbal motgang er det Kohn. Skamvett er et sentralt begrep i denne sammenheng, chutzpah et annet. Meddommer NN er av den klare mening at hvis valget stod mellom Kohn og Lysglimt, er det Kohn som burde stå på tiltalebenken. Skadevirkningene av en slik hasbara «explanation, justification» – og kanskje det noen mulig ville betrakte som psykisk medvirkning til folkemord, overgår langt det Lysglimt er tiltalt for – og er slikt som vårt rettsvesen bør befatte seg med i større grad.»

(«Chutzpa» (også stavet «chutzpah») er et jiddisk ord som har blitt lånt inn i engelsk og flere andre språk. Det brukes til å beskrive en spesifikk type dristighet eller frekkhet. Betydningen av ordet kan variere litt avhengig av konteksten, men det refererer generelt til en form for dristig eller modig oppførsel som kan være både imponerende og sjokkerende. Kilde ChatGPT4))

Det er også dette punktet NRK har valgt å fokusere på. De har kontaktet Ervin Kohn.

– Jeg er sjokkert over meddommeren, sier Kohn til NRK.

NRK har stilt spørsmål til den aktuelle meddommeren.

– Problemet er egentlig hverken jøder eller israelere, men sionister. I vårt tilfelle sionister som går langt i sin hasbara, og som samtidig med at Gaza sultes og teppebombes, skal ha andre straffet for noe til sammenligning bagatellmessig, sier han til NRK.

(Det jødiske uttrykket «Hasabra» betyr bokstavelig talt «forklaring» eller «opplysning» på hebraisk. Det refererer ofte til innsatsen for å forklare, forsvare eller promotere staten Israels politikk og handlinger til et internasjonalt publikum. Hasbara kan innebære å korrigere feilaktige oppfatninger, tilbakevise kritikk, og fremme et positivt bilde av Israel gjennom media, sosiale medier, diplomati, og andre kommunikasjonskanaler. Kilde ChatGPT4)

Jødene posisjon i verden

Men også tiltalepunktet om hatefulle ytringer etter paragraf 185 ønsket nevnte meddommer å frifinne Lysglimt Johansen for.

Her var han blant annet tiltalt for følgende utsagn.

«Om vi ikke tar det oppgjøret med de globalistiske jødene nå, i Norge ledet av jøden Ervin Kohn, jødelakeiene i Høyre, jødelakeiene i Fremskrittspartiet banker de gjennom FNs migrasjonsplattform og da er det over. Du velger, hva du er laget av, hva du står for»

«Jødene leder selvfølgelig og er nå iferd med å cashe inn med FNs Global Compact osv»

 og «Klarer jødene å gjøre det multikuturelle kulturmarxistiske umulig å snu masseinnvandringen, eller klarer vi å få opp en ekte høyreside raskt nok til å slå svineriet tilbake».

Rettens flertall mente at «tiltaltes ytringer forhåner jøder, fremmer hat og ringeakt overfor jøder og krenker jøders rett til ikke å bli diskriminert. Flertallet viser til at jøder er en avgrenset gruppe basert på religion, og en gruppe som både historisk og i dag er utsatt og generelt rammet av omfattende konspirasjonsteorier. Tiltaltes ytringer er ikke enkeltstående uttalelser eller spontane isolerte meningsytringer. De antisemittiske utsagnene er gjentatt i ulike variasjoner og ‘hamres inn’ hos Johansens følgere. Det dreier seg etter flertallets syn om et massivt og ensidig angrep på jøder som ikke kan aksepteres»

Men også her tok meddommeren med jødisk kone dissens.

Han mente tiltaltes ytringer «ikke er over grensen for hva man må tåle i et demokratisk samfunn.» Dog han mente «at innholdet i tiltaltes ytringer samlet sett er antijødisk og uheldig», men «mener at retten til frie ytringer i dette tilfellet veier tyngst.»

Videre heter det om dissensen:

«Selv om jøder er en minoritet i Norge, så har de på globalt plan et betydelig antall. I tillegg anses det uomtvistet at det er få andre grupper som er mer ressurssterke enn dem. Dette både finansielt, politisk og lobbymessig, kulturelt, mediemessig, innen det som har med innflytelse og påvirkning å gjøre, samt ikke minst utdanningsmessig. Her kan nevnes antall nobelprisvinnerer i forhold til folketall, representasjon blant eiere av mediehus, sosiale medier og i Hollywood, sin tette knytning til maktstrukturene i verdens supermakt nr 1 USA, osv.»

Meddommeren mener vider at han selv (som Johansen) ville brukt begrepet «skjending av barn» om omskjæring og at det nylig har blitt diskuter forbud, Han mener at «dersom omskjæring hadde oppstått som religiøs praksis i dag ville dette ikke blitt tillatt, men tvert om forbundet med strengt straffeansvar og definert som mishandling.»

Heller ikke tiltalepunktene om hatytringer mot muslimer og homofile ville meddommeren straffe Lysglimt Johansen for.

Han peker i den forbindelse til Voltaire sitt budskap om at «jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å uttrykke det».

Det «oppsummerer i stor grad mindretallets syn på ytringsfrihet. Avslutningsvis legges vekt på at det er et stort antall muslimer både i Norge og verden, og at uttalelsene således ikke rammer en liten og sårbar minoritet,» heter det i dommen.

NRK har i sin omtale av saken hentet inn juridisk ekspertise.

Ina Strømstad er tingrettsdommer, og medlem av dommernes mediegruppe.

– En meddommer skal ta stilling til problemstillingene som saken reiser, og han skal gi uttrykk for sin mening. Når en av dommerne tar dissens, skal også denne dommerens mening komme frem, og meningen skal begrunnes, sier Strømstad.

Hun sier det er «vide grenser for hvordan en dommer vil begrunne det resultatet hen mener er riktig.»

– Det har en sammenheng med at de dommen retter seg mot, skal forstå hvorfor dommeren har kommet til det resultatet hen har kommet til. Samtidig er det grenser for hvor langt dommeren kan gå, sier Strømstad.

Strømstad sier til NRK at «å ha sterke meninger i utgangspunktet ikke gjør en person uegnet til å være meddommer.»

– Man må skille mellom personlig egnethet i rollen og det å ha meninger man ikke er enig i. Meddommeren skal speile en oppfatning i en befolkning, og folk har ulike meninger. At noen har meninger som en selv ikke er enige i, betyr åpenbart ikke at de er uegnede som meddommere.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter: Var Ervin Kohn i seng med «fienden»? (+)

mest lest