Meddommer til Lysglimt Johansen på dag 3: – Er det et problem at min kone er jødisk?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. juni 2024 | 20:57

Tiltalen mot Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen er todelt. En del dreier seg om det påtalemyndigheten mener er grovt Nav-bedrageri, den andre delen av tiltalen går på hatytringer etter paragraf 185 i straffeloven.

Ikke minst er det uttalelser rette mot jøder som grupper, men også mot forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfund, som også var tidligere nestleder i Antirasistisk Senter.

Lysglimt Johansen har blant annet omtalt praksis med omskjæring av guttebarn som «barbarisk».

I tiltalen har aktoratet blant annet tatt med dette:

«Om vi ikke tar det oppgjøret med de globalistiske jødene nå, i Norge ledet av jøden Ervin Kohn, jødelakeiene i Høyre, jødelakeiene i Fremskrittspartiet banker de gjennom FNs migrasjonsplattform og da er det over. Du velger, hva du er laget av, hva du står for»

samt

«Jødene leder selvfølgelig og er nå iferd med å cashe inn med FNs Global Compact osv»

 og «Klarer jødene å gjøre det multikuturelle kulturmarxistiske umulig å snu masseinnvandringen, eller klarer vi å få opp en ekte høyreside raskt nok til å slå svineriet tilbake».

Spørsmålet om noen av partene hadde innsigelser til dommerens eller de to meddommernes habilitet, var oppe første dag, på tirsdag denne uken.

Ingen hadde det.

Men mot slutten av rettssakens tredje dag, på torsdag, dukket det opp en spesiell situasjon.

Under meddommernes utspørring av Alliansen-leder Lysglimt Johansen kom det frem at den ene meddommeren ikke hadde oppgitt at han har en jødisk kone og spurte Johansen: “Er det et problem at min kone er jødisk?”

Det er Uten Filter som rapporterer dette.

De skriver videre at det oppsto en «trykket stemning» i retten og at Johansen ba om betenkningstid.

Da iNyheter får tak i Lysglimt Johansen torsdag kveld er han tydelig i villreder. Han forteller at han har fått frist av dommeren til fredag morgen med å ta stilling til meddommerens habilitet. Meddommerne i saken er sivile.

– Hva sier advokatene dine?

– De sier det er opp til meg. Jeg må avgjøre det.

Han forteller at han gjerne skulle visst mer om hvordan kona praktiserer jødedommen for å kunne ta stilling til det.

Lysglimt Johansen sier han ikke vet hva han skal gjøre.

– Dette er veldig vanskelig. Jeg vet ikke om jeg orker en ny runde i november, sier han med henvisning til det som trolig vil bli en ny, utsatt runde dersom meddommeren erklæres inhabil

Han forteller at han han «investert mye» mentalt til denne rettssaken, og det har allerede gått tre fulle dager.

– Hva hvis du hadde visst dette på første dag, ville du bedt om en ny dommer?

– Ja, det tror jeg. Det skaper en viss tvil om habiliteten, sier Lysglimt Johansen. – Men nå som det har gått så mange dager, vet jeg virkelig ikke om jeg bare skal la det stå til.

Johansen mener den aktuelle meddommeren har stilt gode spørsmål så langt, og at det hele er veldig synd. Han stiller spørsmål med hvorfor meddommeren ikke forsto tidligere at det at han hadde jødisk kone burde vært nevnt før rettssaken begynte.

– Men burde ikke dommeren forstå nå at meddommeren faktisk er inhabil og ta valget for deg?

– Jo, det hadde på en måte vært en lettelse, sier han. – Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Og det at jeg ikke kan stille noen spørsmål, gjør det enda vanskeligere.

Han legger til at han ikke misliker jøder per se.

– Jeg må bestemme meg før klokken 09 i morgen. Dette er en veldig vanskelig avgjørelse. Jeg vet ikke om jeg får sove i natt, sier han til iNyheter.

Oppdatering kl 09:52. Uten Filter rapporterer fredag morgen at Johansens advokater har levert inn habilitetsinnsigelse. Dette tar dommeren nå stilling til.

Oppdatert 10:22. Uten Filter melder nå at dommeren har avvist inhabilitetsinnsigelsen.

mest lest