Biden brukte bare ett minutt på Ukraina: Verden må stå opp mot Russlands «nakne aggresjon»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. september 2023 | 12:24

USAs president Joe Biden sier at verden må stå opp mot Russlands «nakne aggresjon» og støtte folket i Ukraina.

I en tale til FNs generalforsamling sa han at Moskva alene har ansvaret for krigen, og at Russland står i veien for fred og har makt til å avslutte konflikten umiddelbart.

Den amerikanske presidenten oppfordret FN-medlemmene til å fortsette å støtte Ukraina – siden unnlatelse av å gjøre det vil tillate Russland å brutalisere landet uten kompromisser.

– Vi må stå opp mot denne nakne aggresjonen i dag og avskrekke morgendagens angripere, sa Biden.

Han lovte at USA «vil fortsette å stå sammen med det modige folket i Ukraina når de forsvarer deres suverenitet, territorielle integritet og frihet».

Presidentens uttalelser vakte applaus fra FN-delegater.

Tidligere tirsdag advarte FNs generalsekretær Antonio Guterres at Russlands invasjon «har utløst en sammenheng av redsel».

Men i Washington har Biden møtt kritikk fra republikanere som ønsker at USA skal bruke mindre penger på krigsinnsatsen – med Donald Trump som lover å søke en rask slutt på konflikten hvis han blir gjenvalgt i presidentvalget i 2024.

Andre peker på at Biden i år bare brukte omlag ett minutt av den 25 minutter lange talen talen på krigen i Ukraina, mens den i fjor dominerte budskapet hans i FN.

mest lest