Eva Joly mener Solberg må gå: – Bekrefter råtne maktstrukturer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. september 2023 | 13:06

Hun er født i Norge, men har levd store deler av sitt yrkesaktive liv i Frankrike. Der ble hun kjent som en effektiv korrupsjonsjeger og forhørsdommer på 1990-tallet. Hun kjenner Norge godt og er klar på hvilket ansvar Erna Solberg har.

– Juridisk er hun og mannen en enhet. Hun er ansvarlig. Det er gode grunner til at reglene er laget så man ikke kan dytte ansvaret over på nære relasjoner. Kjøreregelen i demokratiet er at når noe går galt så går du av. Denne trenden vi ser blant norske politikere med å «ta ansvar ved å bli sittende» er udemokratisk, sier Joly til Klassekampen.

Hun mener det er «trist, men irrelevant» om Solberg har blitt lurt av ektemannen eller om hun er lei seg. «Som en politisk eksponert person er hun ansvarlig for at ingen av hennes nære relasjoner kan bruke hennes posisjon til egen vinning,» sier Joly og viser til  FNs antikorrupsjonskonvensjon, som Norge undertegnet i 2003. Der står det klart om forpliktelsene av å være en politisk eksponert person (PEP).

– Hvordan tror du denne saken oppleves av bilmekanikeren og folk med vanlig inntekt? Det er en grov sak. 1,8 millioner er ganske mye penger. Hvis dette kan skje uten konsekvenser, bekrefter det ytterliggående høyres mantra om at alle maktstrukturene er råtne, sier Joly.

Les også: Sjokkert over Høyres karakterdrap på Finnes: – Kynisk, nådeløst og brutalt

Joly har nylig lansert boka «Det blåøyde riket» sammen med forfatter og professor Nina Witoszek. I boka tar de et oppgjør med det de kaller «tillitens patologi», altså en «sykelig tillitskultur» de mener har vokst fram i Norge.

«I Norge har vi så stor tillit at vi ikke passer på hva maktpersoner foretar seg. Det gir rom for uærlige mennesker til å kare til seg slik de ikke skulle ha fått. Og det gir rom for å gjøre det om og om igjen,» skriver de i boka.

– Det er en slags blind tro på at korrupsjon og hvitvasking er problemer som bare gjelder andre, ikke oss: «Våre politikere gjør ikke sånt.» Det er veldig naivt, sier Joly Klassekampen.

mest lest