Volden starter i barnehagen: – Det har aldri vært som dette før

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. september 2023 | 16:06

Lene Danielsen er regionleder for Læringsverkstedet i Agder. Hun roper varsku. Det er ikke bare på barneskolen at det blir mer vold. Det starter allerede i barnehagen.

– Barn sparker, slår, spytter, biter, hører ikke etter, har et stygt språk eller stikker av. Jeg har jobbet i barnehagebransjen i mange år, og det har aldri vært som dette, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun mener hele sektoren merker endringene og er bekymret. To forhold pekes på som mulige årsaker til at det blir verre og at små barn utagerer mer.

Det ene er foreldres manglende grensesetting.

– Noen barn er ikke vant til å få et nei, og foreldre lar barna bestemme for mye. Foreldre gjør det i beste mening, men når barna møter motstand, så strever de med å regulere følelsene.

Danielsen mener også barnas skjermbruk kan være en av årsakene til endringen.

– Barn trenger å lære empati og sosialt samspill. Om de sitter mye foran skjerm hjemme, så går de glipp av en del der, sier hun.

For de ansatte blir det tøffere.

– Såkalte «vanlige» barn, uten diagnoser eller ekstra tiltak, utfordrer på en annen måte enn før. Hverdagen har blitt tøffere for de ansatte. Det som skjer på skolene nå, starter i barnehagen, sier Danielse og ber myndighetene om tiltak.

mest lest