Mener DNB bør vise mer samfunnsansvar: – Folk flest i Norge sliter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. oktober 2023 | 08:18

Partileder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, reagerer på at DNB drar inn milliarder, samtidig som folk sliter økonomisk.

Torsdag morgen kom nyheten om at DNB tjente 13,2 milliarder kroner før skatt i tredje kvartal.

– I det store bildet går det fortsatt bra for norsk økonomi, som har vist seg overraskende solid i møte med stigende priser og økte renter, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

DNB har fulgt rentehevingene fra Norges Bank taktfast det siste året. Men bankene er ikke like raske med å øke renta på innskudd.

En analyse Forbrukerrådet gjorde viste at bankene bruker åtte ganger så lang tid på å øke renta på innskudd, som på lån.

– Bankene melker innskuddskundene. Overskuddene bankene får på høye utlånsrenter og lave innskuddsrenter gir underskudd i husholdningsbudsjettene til mange familier i Norge, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet til NTB.

Martinussen mener bankkundene blir nedprioritert.

– Det er trist å se at banken igjen prioriterer sine aksjonærer foran kundene. Folk flest i Norge sliter nå, og DNB bør vise mer samfunnsansvar og ikke bare tenke på bunnlinjen, sier partilederen i Rødt til TV 2.

De ferske tallene fra DNB får også Kari Elisabeth Kaski i SV, til å reagere.

– De sniker til seg inntekter. Hver eneste gang sentralbanken hever renta, så øker DNB og de andre inntektene sine gjennom påslag. Det må reguleres bedre så det ikke blir forbrukerne som taper stort.

Nestleder i Frp, Hans Andreas Limi:

– Det er et paradoks at en bank med så høy statlig eierandel alltid ligger i front når det gjelder å justere opp utlånsrenten, sier han til TV 2.

Limi mener kundene bør sjekke andre banker for bedre betingelser.

mest lest